Acasă Local Pietonii, „clienţi fideli“ la urgenţă

Pietonii, „clienţi fideli“ la urgenţă

Şase persoane sunt lovite de maşini în fiecare lună pe drumurile judeţului Dolj, potrivit unei statistici a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pe ultimii doi ani.

 

Luând în considerare cele zece luni trecute din anul 2008 şi aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată că statistica accidentelor rutiere cu pietoni nu s-a îmbunătăţit, înregistrându-se 59 de victime în fiecare an. Dimpotrivă, dacă în 2007, 12 persoane au murit în urma accidentelor cu pietoni, în 2008, până la sfârşitul lunii octombrie, 14 pietoni loviţi de automobile au decedat.

Pe de altă parte, statistica Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Dolj arată că mai vinovaţi de producerea accidentelor ar fi pietonii care traversează neregulamentar decât şoferii care nu acordă prioritate la trecerile marcate. Traversarea neregulamentară a făcut 38 de victime în 2007, dintre care zece morţi, şi 45 de victime anul acesta, dintre care 35 de răniţi grav. Prin comparaţie, neatenţia şoferilor în a acorda prioritate pietonilor aflaţi pe zebre a făcut 21 de victime anul trecut şi 14 până în octombrie 2008.

Potrivit IPJ Dolj, traversările neregulamentare din partea pietonilor s-au soldat numai cu morţi sau răniţi grav, neînregistrându-se victime care să fi suferit leziuni uşoare. „Norocul“ de a fi rănite uşor l-au avut doar trei persoane, cărora automobiliştii nu le-au acordat prioritate la marcajul pietonal.

Poliţia Rutieră a întreprins de-a lungul timpul mai multe acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni, însă acestea nu au avut efectul scontat. „Traversarea neregulamentară este cauza principală a producerii accidentelor. În ciuda acţiunilor preventive, se pare că pietonii nu înţeleg să circule regulamentar. Dacă se dovedeşte că pietonul este cel vinovat, acesta poartă întreaga responsabilitate în cazul unui accident. Spre exemplu, pe lângă faptul că suferă vătămări corporale, pietonul este cel care trebuie să repare automobilul avariat“, a declarat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

 

Exit mobile version