Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Geoană, candidat în Dolj

Preşedintele PSD Mircea Geoană va candida pentru un nou mandat de senator
într-unul din cele cinci colegii uninominale din Dolj. Anunţul, făcut chiar de Geoană în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PSD Dolj, vine să infirme zvonurile conform cărora senatorul de Dolj ar fi putut candida într-un colegiu din Argeş, la propunerea organizaţiei judeţene. „Voi candida pentru Senatul României de aici, de la Dolj. Cred că nu mai este nici un fel de secret pentru nimeni. Decizia pe care am luat-o a fost destul de simplă şi uşoară, pentru că sunt senator de Dolj din 2004. A fost o opţiune naturală şi voi face tot ce depinde de mine să dau înapoi această încredere celor care m-au votat şi sper ca încă o dată să obţin încrederea electoratului“, a spus Geoană. Liderul central al PSD a precizat însă că, deocamdată, nu s-a hotărât în ce colegiu va candida, această decizie urmând să fie luată împreună cu organizaţia judeţeană a PSD. „Decizia cu privire la colegii nu a fost încă luată. Vom decide împreună care este cea mai bună soluţie. Nu ştiu dacă voi candida pe colegiul de la Dăbuleni, pentru că rădăcinile mele ca familie şi neam sunt aici, în Dolj, peste tot. Este acum o discuţie despre comuna Cârcea, care încearcă să atragă taxele Ford. Îmi aduc aminte că mătuşa mea a fost directoare a liceului agricol din Cârcea vreo 20 de ani“, a spus Geoană.

Cristina BÎŢU

Cătălin Predoiu, nemulţumit de formă

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat ieri că susţine poziţia procurorului general privind blocarea procedurilor judiciare în parlament, dar se declară rezervat faţă de modificarea „în pripă şi cu adresă a legilor“, după ce Codruţa Kovesi a anunţat că va trimite o propunere normativă de rezolvare a situaţiei. „Un astfel de demers trebuie precedat de o consultare a sistemului judiciar şi o analiză a concluziilor Raportului de ţară privind justiţia“, a afirmat Predoiu, potrivit unui comunicat al ministerului.

Poziţia lui Predoiu vine după ce Ministerul Public a anunţat că va înainta Ministerului Justiţiei o propunere normativă, astfel încât procedurile parlamentare să nu le mai blocheze pe cele judiciare. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a anunţat că va ataca în contencios votul Camerei Deputaţilor în cazurile Mitrea şi Năstase, acuzând clasa politică de faptul că nu face altceva decât să confirme temerile Comisiei Europene cu privire la lupta anticorupţie.

„UNJR reaminteşte că justiţia este cea care se poate pronunţa asupra responsabilităţii penale a unui parlamentar, nici o imixtiune, într-o democraţie reală care, din păcate, nu funcţionează în România, nefiind permisă“, se arată într-un comunicat semnat de preşedinta UNJR, Dana Gîrbovan.

Adrian DINU

Creşte deficitul de cont curent

Deficitul balanţei de plăţi a fost de 7,981 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an, cu 8,48% mai mare decât cel de 7,357 miliarde de euro, înregistrat în acelaşi interval din 2007, potrivit datelor publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR).

În primul semestru al acestui an, deficitul comercial – principala sursă care alimentează dezechilibrul extern – a crescut cu 624 de milioane de euro (10,3%), ajungând la 8,673 miliarde de euro. Balanţa serviciilor
şi-a diminuat excedentul cu 54% în primele cinci luni, la 194 de milioane de euro, de la 422 de milioane de euro în perioada ianuarie-mai 2007, mai arată datele BNR.

Intrările de bani în România din transferuri curente, care includ în special sumele trimise în ţară de românii din străinătate, au însumat 4,06 miliarde de euro în intervalul ianuarie-iunie, în creştere cu 22,25% faţă de primul semestru din 2007.

Adrian DINU

Exit mobile version