Acasă Local Gorj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Defileul Jiului, redeschis traficului de mare tonaj

Traficul auto de mare tonaj a fost redeschis pe Defileul Jiului, după aproape o jumătate de an de când pe acest tronson de drum accesul maşinilor cu o greutate mai mare de 3,5 tone a fost restricţionat. Autovehiculele de mare tonaj pot din nou să tranziteze Defileul Jiului, iar în zona Mănăstirii Lainici vor traversa peste râul Jiu pe un pod nou, deoarece cel vechi nu mai prezintă siguranţă.
Deschiderea circulaţiei pe acest tronson de drum va scurta distanţa cu mai bine de 300 de kilometri între Ardeal şi Oltenia. Valoarea lucrării s-a ridicat la 1.403 lei, acest pod urmând să fie folosit până la realizarea unei noi căi de acces pe tronsonul Bumbeşti Jiu – Petroşani.
Din cauza unor fisuri apărute la tăbliile podului din metal construit în 1913 peste râul Jiu, la începutul anului s-a luat măsura restricţionării traficului vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone pe Defileul Jiului. Traficul vehiculelor grele a fost deviat mai bine de 300 de kilometri pe Valea Oltului.

Aer condiţionat în autobuze

Toate mijloacele de transport în comun din Târgu Jiu vor fi dotate cu aparate de aer condiţionat. Conducerea societăţii TRANSLOC, care se ocupă de transportul în comun, a luat această măsură pentru a asigura confortul călătorilor în perioadele cu temperaturi ridicate. Specialiştii unităţii caută soluţii tehnice pentru a monta aparatele de răcire pe toate autobuzele şi troleibuzele, cele mai mari probleme fiind la mijloacele de transport vechi. Parcul auto al TRANSLOC cuprinde 17 troleibuze şi 21 de autobuze. Nici un mijloc de transport nu este dotat cu aer condiţionat. Vasile Căilean, directorul TRANSLOC, a spus că montarea aparatelor de aer condiţionat se va încheia anul viitor. Acesta a precizat că oraşul Târgu Jiu va fi primul din ţară unde toate mijloace de transport în comun vor avea aer condiţionat: „Lucrăm la o serie de soluţii tehnice pentru a monta aparate de aer condiţionat pe toate maşinile. Vom începe cu autobuzele pe care le-am achiziţionat recent. Cred că la vară vom încheia această acţiune“.
Preţul unei călătorii se va majora, începând cu 14 iulie, de la 1,2 lei la 1,5 lei.

Apa, tot mai scumpă

Apa de la robinetele locuitorilor din Târgu Jiu, precum şi apa epurată se vor scumpi treptat până în anul 2013, când se estimează un cost de 4,3 lei/mc. Preţul apei şi al canalizării va creşte de aproape trei ori. Ultima creştere a tarifului a avut loc în urmă cu doar câteva zile, când Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat o majorare de 50%. În prezent, metrul cub de apă distribuită populaţiei costă 0,93 lei, iar apa epurată, 0,54 lei.
Cu toate acestea, Ion Popescu, directorul societăţii APAREGIO SA, a precizat că preţul apei furnizate locuitorilor din Târgu Jiu este cel mai mic din ţară. Acesta a comparat preţul apei cu cel al unei sticle cu bere: „Dacă ar fi să facem o comparaţie acum, o mie de litri de apă costă cât un sfert dintr-o sticlă de bere şi va ajunge la o treime dintr-o striclă de bere de un litru“. Ion Popescu a precizat că a fost nevoie de majorarea tarifelor pentru a avea surse de finanţare a investiţiilor.
Societatea APAREGIO, furnizorul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşele judeţului Gorj, va beneficia de importante fonduri europene pentru modernizarea şi extinderea reţelelor. Lucrările vor consta, printre altele, în reabilitarea staţiilor de epurare din Târgu Jiu, Motru, şi construirea de noi staţii în oraşele Bumbeşti Jiu, Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni. Ion Popescu a precizat că proiectul îşi propune, la final, ca 80% din populaţia judeţului să beneficieze de alimentare cu apă, iar 40%, de reţea de canalizare. De asemenea, alt rezultat va fi scăderea consumului de apă prin înlăturarea pierderilor.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version