Acasă Local Băsescu vrea calitate în învăţământ

Băsescu vrea calitate în învăţământ

Preşedintele a avertizat asupra calităţii slabe a învăţământului românesc, în care s-au băgat prea mulţi bani în salarii şi prea puţini în dotări, în ultimii ani.

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat ieri că, dacă sistemul de educaţie nu va fi modernizat cât mai repede, generaţii de români riscă să fie discriminaţi pe piaţa europeană a muncii. „Există acest risc ca într-un număr de ani (…) să ne autodiscriminăm generaţii întregi de tineri pe banii bugetului“, a spus Băsescu la manifestarea „Cea mai mare lecţie din lume“.

Şeful statului a subliniat că marea provocare pentru România este să devină competitivă pe piaţa UE. „Altfel, vom rămâne cu etichetele actuale de pe piaţa de muncă europeană“, a avertizat, referindu-se la faptul că românii sunt încadraţi ca forţă de muncă necalificată sau slab calificată, în cazul celor cu diplome.

 

Prea mulţi bani pentru salarii

 

După asigurarea unei finanţări mai mari pentru educaţie, pasul următor ar trebui să fie un „salt calitativ“. În acest sens, şeful statului a ţinut să tragă un semnal de alarmă la adresa dascălilor, privind stoparea deprecierii calităţii învăţământului românesc. „Nu sunt poveşti. Nu sunt nici abordări electorale. Încerc să sensibilizez toată societatea românească“, a adăugat preşedintele, amintind că „ne trebuie încă ani buni pentru a modifica sistemul de educaţie dacă începem acum“.

Referindu-se la problemele învăţământului din mediul rural, preşedintele a arătat că există fonduri suficiente pentru a se rezolva în doi sau trei ani chestiunea dotărilor din şcolile de la sate, dacă autorităţile îşi propun o politică de creştere a standardelor sanitare. În acest context, Băsescu a subliniat că alocarea de bani din bugetul educaţiei a fost făcută dezechilibrat, mai mult în favoarea creşterii salariilor. El a accentuat că banii acordaţi cu prioritate educaţiei „nu au fost numai pentru salarii, pentru dascăli, ci şi pentru copii“.

Preşedintele a mai arătat că „trebuie să ieşim din demagogia figurii idilice a dascălului“ şi a militat pentru o reformă curriculară profundă. În acest sens, şeful statului consideră că este nedrept ca dascălii să aibă o normă de 18 ore pe săptămână, iar elevii, una de 30 de ore. „Ce facem din copil? Nu-l mai lăsăm să se joace…“, a afirmat Băsescu, arătând că există pericolul de a-i transforma pe cei mici în „maşinării plictisite de pe băncile şcolii“ din cauza „tratamentului extrem de dur din punctul de vedere al efortului“.

Exit mobile version