Acasă Local Gorj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Veterinarii sunt atenţi la prognoza meteo din Rusia

GORJ. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, a declarat că urmăreşte, împreună cu subalternii săi, prognozele meteo din Rusia pentru a-şi da seama dacă gripa aviară poate apărea la nivel de judeţ. Medicii veterinari spun că prognozele respective îi pot ajuta să vadă dacă frigul din Rusia trimite sau nu păsări în Delta Dunării şi, mai apoi, în lunca Jiului. Păsările călătoare sunt atrase de apa din barajele de pe Jiu, dar, din fericire, prognozele meteo indică o iarnă relativ blândă. Ion Iliuţă crede că păsările migratoare vor rămâne probabil în Delta Dunării şi nu vor ajunge decât foarte puţin pe Jiu. Judeţul Gorj a avut anul trecut trei focare de gripă aviară, iar Iliuţă a spus că, deocamdată, medicii veterinari monitorizează stolurile de păsări călătoare, mai ales cele de lebede, pentru a vedea dacă acestea se opresc pe Jiu ori îşi continuă zborul.

Mihaela FLOROIU

 Profit de 700 de miliarde la SNLO

GORJ. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) va încheia anul cu un profit de 700 de miliarde de lei vechi. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă de către Dan Ilie Morega, şeful PNL Gorj şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Liderul liberal a spus că pe profit vor fi şi complexurile energetice de la Rovinari şi Turceni. Complexul Energetic de la Turceni va avea un profit pe anul 2007 de 800 de miliarde de lei vechi. Profitul la Complexul Energetic de la Rovinari depăşeşte 1.000 de miliarde de lei vechi. Dacă ambele termocentrale de la Rovinari şi Turceni au nevoie de investiţii consistente, în ceea ce priveşte programele de mediu, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia trebuie să satisfacă o cerere crescută de cărbune. Pentru anul viitor, conducerea SNLO şi-a propus să crească producţia cu mai mult de un milion de tone, aceasta urmând să ajungă la 19.000.000 de tone.  
Eugen MĂRUŢĂ

Italienii din Noci, în vizită la Târgu Jiu

GORJ. O delegaţie formată din 21 de reprezentanţi ai oraşului italian Noci efectuează în aceste zile o vizită în Târgu Jiu. Italienii au avut ieri o întâlnire cu primarul municipiului, Florin Cârciumaru, ocazie cu care s-a semnat şi un protocol de colaborare între cele două localităţi. Din delegaţie fac parte viceprimarul oraşului Noci, consilieri, precum şi trei oameni de afaceri. Aceştia au vizitat operele lui Brâncuşi şi se vor deplasa în zonele turistice ale judeţului Gorj. În toamna anului trecut, o delegaţie a municipiului Târgu Jiu a vizitat oraşul Noci. Atunci s-a semnat un protocol de înfrăţire între cele două oraşe.
Andrei IONESCU

Ungureanu, validat de parlament pentru şefia SIE

Mihai Răzvan Ungureanu a fost validat ieri de parlament în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Potrivit legii, Ungureanu a fost ales prin vot secret, obţinând o largă majoritate în favoarea candidaturii sale, respectiv 295 de voturi pentru şi 23 împotrivă, dintr-un total de 318 valabil exprimate. Tot ieri, Ungureanu a depus jurământul în faţa forului legislativ, urmând să-şi preia efectiv funcţia în primire după publicarea numirii sale în Monitorul Oficial.
Postul de şef al SIE a rămas vacant în luna martie, după demisia lui Claudiu Săftoiu.
Adrian DINU

Exit mobile version