Acasă Local Dolj Părinţii refuză să-şi lase copiii la şcoală

Părinţii refuză să-şi lase copiii la şcoală

Zeci de copii din comuna doljeană Afumaţi au lipsit ieri de la şcoală din cauza ambiţiei părinţilor, care nu i-au lăsat să înveţe în unitatea de la Boureni, dar şi a mândriei primarului, care nu a vrut în ruptul capului să se „coboare“ într-atât încât să discute cu părinţii nemulţumiţi.

Ieri a fost cea de-a doua zi în care copiii din comuna Afumaţi au absentat de la ore, din cauza părinţilor care nu vor să-i lase să înveţe la Şcoala din satul Boureni, după ce gimnaziul de la Afumaţi a fost desfiinţat.

Povestea a început în martie, când Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a dat un ordin prin care din anul şcolar 2007 – 2008 în întreaga ţară clasele de simultan din mediul rural urma să dispară, prin comasarea lor în cadrul şcolilor mai mari din comunele respective.

La Afumaţi, comasarea s-a făcut prin mutarea elevilor de gimnaziu din satul de centru la Şcoala din Boureni, unde învăţau deja 60 de elevi din această localitate şi din satul vecin, Covei.

Părinţii elevilor de la Afumaţi au aflat abia vinerea trecută de schimbare şi s-au supărat peste măsură. Ei au încercat să-i convingă pe director şi pe primar să lase clasele V-VIII acolo unde erau. Strădaniile lor nu au avut rezultat, dar au reuşit totuşi să lase un memoriu la primărie.

Microbuzul de şcoală a plecat gol

Luni dimineaţă, copiii ar fi trebuit să meargă la Boureni. Microbuzul îi aştepta la poarta Şcolii din Afumaţi, însă părinţii nu i-au lăsat să se urce în maşină. „A coborât şoferul şi le-a zis: «Hai sus, în maşină!» Păi, ce-şi imagina el, că noi ne lăsăm copiii aşa să plece cu toată lumea? Pe noi ne-a întrebat cineva despre ceea ce vor să facă ei cu copiii noştri?“, a spus Ileana Stănescu, mama unui elev din clasa a VI-a.

Prin urmare, prima zi de şcoală a început fără elevii de gimnaziu de la Afumaţi. Părinţii supăraţi s-au dus la primărie să-i ceară lămuriri primarului Constantin Niţă. N-au avut însă cu cine să discute, pentru că acesta era prea ocupat cu treburile comunei ca să se deranjeze să le facă pe plac. „Ce să mai stau de vorbă cu ei, când e ordin de la minister? Dacă Ministerul Educaţiei spune că trebuie să se comaseze clasele simultane, ei de ce mai vor explicaţii? Ei nu ştiu că unde-i lege nu-i tocmeală?“, a spus Niţă.

Primarul tace

Refuzul primarului de a sta de vorbă cu oamenii a încurcat şi mai mult situaţia. Părinţii au început să-şi imagineze tot felul de scenarii. Se vorbea de pildă că primarul, care este născut la Boureni, vrea să facă satul comună şi pentru asta trebuie să mute mai întâi şcoala, apoi poliţia şi în cele din urmă să se mute şi el din Afumaţi cu primărie cu tot. „Cum să muţi copiii dintr-o şcoală mare şi frumoasă, cum e a noastră de la Afumaţi, într-una mică şi cu sălile goale, cum este cea de la Boureni?“, se întreba Ştefan Mirigioiu, părintele unui băiat de clasa a VII-a.

Debusolaţi, oamenii au refuzat în continuare să-şi lase copiii la şcoală, iar ieri-dimineaţă s-au dus din nou la primărie. L-au aşteptat acolo pe primar ca să-l întrebe ce are de gând. Constantin Niţă a venit, a trecut grăbit pe lângă oameni şi s-a strecurat repede în biroul său fără să schimbe două vorbe cu nimeni.

Altă petiţie

Primul om din comună era supărat pe toată lumea. Pe săteni, pentru că nu îi apreciază efortul depus pentru ca elevii să aibă autobuz de şcoală, pe ziarişti, pentru că mediatizează numai evenimentele negative, pe consilierii de la alte partide decât PSD, că îl sapă neîncetat şi îi trimit mereu pe cap când Garda Financiară, când Curtea de Conturi. „Nu sunt eu de vină pentru ceea ce se întâmplă. Ordinul de comasare a venit de la minister, iar decizia ca elevii să fie mutaţi la Şcoala Boureni este al Inspectoratului Şcolar“, a spus Constantin Niţă.

Primarul şi-a găsit în cele din urmă timp să formuleze în scris un răspuns la memoriul depus vineri de părinţi. După aceea l-a citit oamenilor adunaţi în curtea primăriei. Explicaţiile primarului nu i-au lămurit pe aceştia.

Părinţii au trimis ieri o petiţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj solicitând înfiinţarea unei comisii care să vină la Afumaţi. „Mi se pare corect ca Inspectoratul Şcolar să-şi trimită oamenii aici să vadă care este situaţia în cele două şcoli, de la Boureni şi Afumaţi. Abia atunci vor putea să spună care din cele două şcoli este mai bine dotată pentru a putea să preia elevii de gimnaziu de la celelalte două unităţi“, a precizat Titel Stoenescu, tatăl unui elev.

Părinţii au mai spus că nu îşi vor lăsa copiii să meargă la şcoală până când ISJ Dolj nu va da curs solicitării lor.

Planuri

Şcolile din Boureni şi Afumaţi oferă elevilor condiţii asemănătoare. Şcoala din Boureni are opt săli de clasă, iar cea din Afumaţi, nouă. Nici una dintre şcoli nu a fost inclusă în programe de reabilitare, toate lucrările de întreţinere fiind suportate din bugetul consiliului local. La Şcoala din Boureni învaţă 60 de elevi de gimnaziu, din Boureni şi din satul vecin, Covei. Cei 26 de elevi de la Afumaţi, care ar fi trebuit să înveţe aici din 17 septembrie, au fost trecuţi absenţi ieri în catalog.

La Şcoala din Afumaţi vor învăţa în continuare cei 30 de elevi de clasele I-IV, iar de anul viitor primăria intenţionează să mute aici cele două grădiniţe din satul de centru.

Exit mobile version