Acasă Local Gorj Bazinul Carbonifer Jilţ, 30 de ani de existenţă

Bazinul Carbonifer Jilţ, 30 de ani de existenţă

Manifestările prilejuite de sărbătorirea a 30 de ani de existenţă a Bazinului Carbonifer Jilţ au fost organizate de Uniunea Sindicală Mine-Energie Jilţ-Turceni şi SC Complexul Energetic Turceni, în sediul uniunii sindicale din comuna Mătăsari.

Gorj. La festivităţi au fost invitaţi muncitori, tehnicieni, ingineri şi toate cadrele care au îndeplinit funcţii de conducere în acest bazin carbonifer, ce continuă să deţină şi astăzi un rol deosebit în industria de extracţie a cărbunelui din judeţul Gorj. Cariera de Cărbune Jilţ-Nord, Cariera de Cărbune Jilţ-Sud şi Mina de Subteran Drăgoteşti constituie pilonul de bază pentru obţinerea combustibilului folosit de Complexul Energetic Turceni, pentru producerea energiei electrice. Importanţa obţinerii acestui produs, atât de necesar economiei româneşti, prin consumul de cărbune, şi-a dovedit viabilitatea în perioadele de secetă sau în perioadele de oprire a producţiei la centrala nucleară. „Părintele mineritului din Jilţ“, aşa cum este considerat pensionarul de astăzi Emil Huidu, a ţinut un discurs în cadrul festivităţilor, în care a evidenţiat deschiderea unor unităţi miniere în anul 1977 în zona Jilţ şi a accentuat importanţa acestui bazin carbonifer pentru întreaga economie românească în cei 30 de ani de existenţă. În sala de festivităţi au fost prezente şi personalităţi politice ale judeţului Gorj, Ion Călinoiu, preşedintele consiliului judeţean, senatorii Ilie Petrescu şi Ion Florescu, deputaţii Marcel Romanescu şi Ion Stoica. Aceştia au remarcat rezultatele bune care se obţin de EMC Jilţ în urma retehnologizării şi modernizării celor două cariere de exploatare a cărbunelui, dar şi calitatea specialiştilor care muncesc în acest domeniu.

Marin Condescu a evidenţiat rezultatele obţinute de mineri

Preşedintele USMO, Marin Condescu, care şi-a început activitatea minieră în Bazinul Jilţ, a evidenţiat rezultatele excelente obţinute de minerii din judeţul Gorj în procesul de producţie, pentru a asigura cărbunele necesar funcţionării termocentralelor electrice şi a adus reproşuri unor persoane importante din judeţul Gorj, fără a nominaliza pe cineva, pentru neîndeplinirea unui lucru vital pentru industria minieră de astăzi. În ceea ce priveşte munca sindicală care se desfăşoară în cadrul unităţilor miniere din cadrul SC Complexul Energetic Turceni SA, preşedintele Uniunii Sindicale Mine-Energie Jilţ-Turceni, Ion Ruşeţ, a pus accent pe problemele întâmpinate după anul 1996 pentru păstrarea locurilor de muncă şi a evidenţiat eforturile depuse de sindicate şi de cadre de conducere pentru depăşirea unor greutăţi ivite în urma închiderilor de mine de subteran. El a remarcat faptul că „începând din anul 1977 şi până în prezent, tot greul muncii a fost şi este dus de cei care au muncit şi muncesc atât în carierele de cărbune, cât şi în subteran şi au rămas şi vor rămân anonimi“. Referitor la sărbătoarea aflată în curs de desfăşurare, el a remarcat: „Sunt sigur că ne vom întâlni şi la aniversarea a 50 de ani de existenţă, deoarece în Bazinul Carbonifer Jilţ există o rezervă de cărbune ce poate fi exploatată într-o perioadă mai mare de 50 de ani, chiar dacă se exploatează la nivelul de astăzi“. După cele patru ore de discursuri în care au fost expuse multe amintiri, s-au acordat diplome şi medalii unor persoane cu merite deosebite în activitatea minieră. Toţi invitaţii au participat la o masă festivă organizată la stadionul „Minerul“ din localitate.

Exit mobile version