Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

PSD şantajează ordinar guvernul
Corlăţean s-a plâns că, în ciuda avertismentelor PSD, guvernul şi ministerele continuă să aloce discreţionar bani în teritoriu numai către clientela PD şi PNL. Secretarul general al PSD a ameninţat că dacă guvernul nu va acţiona „rapid prin rectificări bugetare“ şi dacă nu va pune capăt presiunilor la adresa primarilor şi consilierilor social-democraţi, formaţiunea nu mai are nici un motiv „să ţină acest guvern în viaţă“. Corlăţean a mai spus că dacă în perioada următoare nu va exista o evoluţie rapidă şi pozitivă, va propune conducerii PSD, în următoarele săptămâni, să ia în considerare posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură în luna septembrie.

Românii pot obţine viza la sosirea în Indonezia
Ministerul indonezian al Afacerilor Externe a inclus România pe lista statelor ai căror cetăţeni pot obţine viza de intrare în Indonezia prin sistemul „viza la intrare“, anunţă un comunicat al MAE .
Vizele obţinute în acest sistem nu pot fi extinse sau preschimbate în nici un fel de permis de şedere şi se acordă pentru perioade de la 7 la 30 de zile, taxele fiind de 10 USD, respectiv 30 USD.
Alte ţări incluse in sistemul „viza la intrare“ mai sunt Algeria, Cehia, Fiji, Libia, Letonia, Lituania, Panama, Slovenia, Slovacia şi Tunisia.

Grevă generală în Israel
Centrala sindicală israeliană Histadrut a decis declanşarea unei greve generale pe termen nelimitat în sectorul public, începând de ieri de la ora locală 6.00 (6.00, ora României), ca urmare a unui conflict salarial, transmite AFP.
Greva, în care sunt implicaţi circa 600.000 de salariaţi, paralizează activitatea ministerelor (în afară de cel al Apărării), porturilor, transporturilor feroviare, Băncii Centrale, Poştei, rafinăriilor, tribunalelor, serviciilor municipale.
Angajaţii companiilor de electricitate, apă, telecomunicaţii, aflaţi, de asemenea, în grevă, nu vor întrerupe livrările, dar nu vor mai executa lucrări de reparaţii.
Declanşarea grevei a fost amânată pentru astăzi la ora 6.00 pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, pentru a permite companiilor aeriene să se organizeze, în condiţiile în care mii de israelieni se pregătesc să plece în vacanţă sau să revină din străinătate, a precizat secretarul general al Histadrut, Ofer Eini.

S-a făcut bugetul
Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a prezentat ieri bugetul pe anul 2008. Acesta a declarat că este primul buget aliniat la cele din UE, cheltuielile bugetare depăşind 40% din PIB. Vosganian a subliniat că, în 2008, vom avea o pondere a cheltuielilor de 41,7% din PIB şi un nivel al veniturilor de 39%, ceea ce arată un deficit prognozat de 2,7%. În nivelul de 39% al veniturilor s-a luat în calcul şi un procent de 2,68 din PIB, fonduri europene. „Asta înseamnă că sperăm într-o absorbţie a fondurilor europene de circa 3 miliarde de euro, pentru care am alocat deja contribuţia românească“, a precizat Vosganian.Bugetul de asigurări sociale este echilibrat, a spus ministrul, adică 31 de miliarde de lei, însemnând, o creştere de 22 de miliarde de lei faţă de bugetul din 2007. Diferenţa de 9 de miliarde lei este alocată majorării pensiilor. “Asta înseamnă că o creştere a pensiilor nu va afecta, în nici un fel, programele investiţionale”, a mai declarat Varujan Vosganian. În bugetul pe 2008, pentru educaţie s-au prevăzut 6% din PIB. „Bugetul pentru educaţie, faţă de 2006, a crescut cu 5 de miliarde de lei“, a spus Vosganian. Şi în cercetare se vor aloca circa 2,9 miliarde de lei. „Asta înseamnă că, în 2010, se vor asigura pentru cercetare 1% din PIB, cât este prevăzut în Tratatul de Aderare“, a precizat ministrul.

Exit mobile version