Acasă Local Femeia care a învins 13 bărbaţi

Femeia care a învins 13 bărbaţi

Mariana Chipirlin este singura femeie-primar din Dolj. Aflată abia la primul mandat, dar încurajată de realizările de până acum şi de nenumăratele proiecte de viitor, primăriţa e hotărâtă să nu renunţe la scaunul său!

Avea 36 de ani când a călcat cu tocul pantofului 13 bărbaţi, toţi contracandidaţi la scaunul de primar al comunei Perişor. Primul obiectiv când şi-a anunţat candidatura, acum trei ani? Să-i dea o lecţie celui mai aprig contracandidat, care avea doar patru clase primare de şcoală. Puternică şi ambiţioasă, dezamăgită de „realizările“ sexului tare la cârma comunei şi cunoscând foarte bine problemele locale din cei cinci ani în funcţia de contabil la primărie, după victorie, Mariana Chipirlin s-a aşezat cu hotărâre pe tron. Şi s-a apucat de treabă, cum spune ea, ca un buldozer!
„Ştiam de la bun început ce mă aşteaptă şi nu am ezitat nici o clipă. Le-am luat pe toate odată, pentru că aici nimeni nu aşteaptă: problemele sociale, de personal, administrative, proiectele. Rezultatul: tot ceea ce mi-am propus până acum am realizat!“.

Proiecte şi realizări – fără număr!

Pentru că niciodată nu i-a plăcut să stea degeaba, primăriţa s-a apucat să rezolve problemele comunei, arzătoare la ora aceea. Întâi şi-a stabilit sediul activităţii la fostul AGROMEC, pe care l-a renovat, l-a îmbunătăţit şi i-a pus firmă de primărie. S-a ocupat apoi de reparaţiile, încălzirea centrală şi modernizările din şcolile şi grădiniţele comunei. La Mărăcine a înfiinţat un punct sanitar şi un post de poliţie. A reparat drumurile comunale pe o distanţă de aproximativ doi kilometri. A realizat reparaţii la bibliotecă şi punctul de internet din comună şi a iniţiat sărbătoarea – inexistentă până atunci – „Zilele comunei Perişor“, care se ţine în fiecare an, între 10 şi 15 octombrie. Iar lista nu s-a terminat: iniţierea Cupei „Iulică Bălan“ (fost fotbalist al comunei) la fotbal şi a „Zilelor Henri Coandă“ – inventator în cinstea căruia s-a înfiinţat la Perişor un muzeu. Primăriţa a început şi acţiunea de plantare a pomilor şi a demarat investiţiile la o plantaţie de nuci. Cât despre proiectele următoare, Mariana Chipirlin nu mai are loc în agendă să şi le noteze:
„Am primit aprobare pentru proiectul de alimentare cu apă, urmează să înceapă lucrările. În paralel, lucrăm la studiul de fezabilitate pentru canalizare şi intenţionez să construiesc o piaţă agroalimentară. Comuna are un astfel de spaţiu de desfacere, dar nu corespunde cerinţelor europene… Şi cum termin cu piaţa, vreau să mă ocup de baza sportivă pe care intenţionez să o amenajez în fostul CAP…“, îşi enumeră Mariana Chipirlin planurile îndrăzneţe de viitor.

Soţie şi mamă, în timpul liber

Când are timp primăriţa de probleme pe care nici un bărbat nu a putut să le rezolve în 17 ani la Perişor? În fiecare zi, şase zile pe săptămână şi, uneori, chiar şapte. Adică atunci când nu este soţie, mamă şi gospodină, când nu se duce la coafor sau la cursurile de experţi contabili pe care le urmează de trei ani sau alte cursuri europene pentru diverse proiecte. Recunoaşte totuşi că datoria de serviciu este prioritară.
„Ca orice femeie şi, mai ales, cu poziţia pe care o am – trebuie să fiu pusă la punct, îngrijită. E drept că treburile gospodăreşti sunt aceleaşi ca pentru orice femeie de la ţară, de la săpat la smuls buruieni. Dar mă culc mai târziu cu o oră şi tot nu mă duc cu manichiura nefăcută la serviciu. La coafat – o dată pe lună, la Craiova, e suficient şi întotdeauna drumul la oraş mai rezolvă şi o problemă-două administrative. Cu restul, recunosc, e cel mai greu. Niciodată nu am avut timp suficient pentru familie şi nu o dată fetele sau soţul mi-au reproşat acest lucru. Norocul meu a fost însă că m-au înţeles. Chiar şi acum, când copiii sunt la Craiova, simt în fiecare zi sprijinul lor. Iar lucrul acesta mă încurajează să continuu“. Până când?
„Veşnic“, anunţă primăriţa Mariana Chipirlin. „Am demonstrat că o femeie poate să conducă, iar oamenii au încredere în mine. Ştiu că pot să fac şi mai multe pentru Perişor, aşa că voi candida iar şi iar… Poate că îi voi încurca pe mulţi cu planurile mele, dar nu au nici o şansă. Cine-şi pune mintea cu o femeie nu ştie cu cine se-ncurcă!“.

Exit mobile version