Acasă Local Scurte stiri

Scurte stiri

Şereş, acuzat că i-a favorizat pe băieţii deştepţi
Procurorii i-au prezentat ieri fostului ministru al economiei, Codruţ Şereş, învinuirile care i se aduc în dosarul energiei, în care sunt urmărite penal nouă persoane, pentru acuzaţii de complot şi subminare a economiei naţionale în legătură cu unele contracte încheiate de Hidroelectrica. La ieşirea de la audierile cu procurorii, avocatul lui Şereş, Gheorghe Mateuţ, a declarat că fostul ministru este acuzat de favorizarea infractorului şi de susţinerea unei asociaţii infracţionale. Potrivit avocatului, acestea ar fi nişte infracţiuni subsecvente, care presupun favorizarea unor infractori şi susţinerea unei asociaţii infracţionale care ar fi comis faptele de complot şi subminare a economiei naţionale. NewsIn

Pediştii guvernează din umbră
PD a anunţat ieri constituirea unui guvern din umbră, compus din miniştri, plus eşaloanele doi şi trei, care vor avea drept sarcină o monitorizare dură a noului executiv sprijinit de PSD.  Liderii partidului au declarat că guvernul va monitoriza „la sânge“, „va cenzura“, „critica“ şi prezenta alternative la actualul executiv, după cum s-a exprimat preşedintele PD, Emil Boc, după şedinţa Colegiului Director. Acesta a precizat însă că PD nu se va dezice de ideile şi principiile din programul de guvernare, dar va vâna compromisurile pe care liberalii vor fi forţaţi să le facă pentru a nu pierde susţinerea social-democraţilor. Întrebat despre o posibilă alianţă cu PLD-ul condus de Theodor Stolojan, liderul PD a precizat că nu are în vedere alte alianţe. NewsIn

20% din români trăiesc sub pragul sărăciei

Noul ministru al muncii, Paul Păcuraru, a declarat ieri că o cincime din populaţia României trăieşte sub pragul sărăciei, motiv pentru care va cere periodic, de la Institutul Naţional de Statistică (INS), date care să indice nivelul de trai al românilor, potrivit NewsIn. În felul acesta, a spus Păcuraru, ministerul va putea elabora politicile sociale în cunoştinţă de cauză. „În pofida dinamicii economice ascendente, România se confruntă cu o problemă acută a sărăciei şi a nivelului de trai scăzut. Am cerut la Statistică standardele pe care le raportează la Eurostat, nivelul de sărăcie, populaţia aflată sub pragul de sărăcie. După normele europene, se consideră că o persoană care are mai puţin de 60% din venitul mediu brut al unui salariat face parte din populaţia săracă. Studiile pe care România le-a făcut au înregistrat praguri mai scăzute, de unul-doi dolari pe zi de persoană“, a spus Paul Păcuraru. Ministrul a mai spus că doreşte reintroducerea coşului minim de consum lunar, înfiinţat în anul 2000, ca instrument de măsurare a sărăciei, dar care „a murit“ în timpul guvernului Năstase. (V.T.)

Legile siguranţei, aprobate tacit
Legile siguranţei naţionale propuse de PNL au trecut de Camera Deputaţilor prin aprobare tacită, deşi anterior au provocat dispute publice intense. Membrii Comisiilor juridice şi de apărare din Camera Deputaţilor nu au putut să discute pachetul legislativ din cauza prezenţei reduse la lucrări. Încă de miercuri pediştii au acuzat PNL că s-a înţeles cu PSD ca lucrările din comisii să fie boicotate astfel încât legile să fie aprobate tacit. Aceste lucruri ar fi făcut astfel încât cele două comisii să nu depună raportul în timp util. Pe scurt, PD crede că a fost vorba de reavoinţă şi complot, în timp ce liberalii dau vina pe alte instituţii. Pesedistul Florin Iordache a dat vina pe cei care preferă să se războiască în public pe marginea serviciilor secrete fără să fie cu adevărat interesaţi de subiect. (A.I.)

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version