Acasă Local Pomana miliardului la Regia Apa

Pomana miliardului la Regia Apa

Deşi putea pune în funcţiune cu resurse proprii cele 86 de puţuri de la Marica, o importantă sursă de apă a Craiovei, administratorul sistemului de alimentare a dat lucrarea în valoare de 97.000 de lei altei societăţi.
Responsabili pentru pierderile din reţelele de alimentare cu apă potabilă şi canalizare ale Băniei, cauzate în mare măsură de propria lor incompetenţă, foştii directori ai Regiei Autonome Apa Craiova s-au gândit ca, înainte de a pierde frâiele, în toamna anului 2006, să mai risipească şi la vedere nişte bani din vistieria unităţii. Aşa că au scos la licitaţie lucrările de deznisipare a celor 86 de puţuri de pe fronturile de alimentare cu apă Marica I, Marica II şi Marica Nord, de la Bratovoieşti, contra sumei de 97.000 de lei (970 de milioane de lei vechi), deşi, susţin chiar specialiştii regiei, unitatea avea cu ce să-şi deznisipeze puţurile.
Licitaţia a fost câştigată de Aceti SA Slatina, care, până acum, şi-a respectat contractul cu Regia Autonomă Apa. Actualul director general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, nu se consideră străin, afirmând că a doua licitaţie – prima fusese anulată în urma contestaţiei unui participant – s-a ţinut sub comanda sa.
„Am aflat că lucrarea putea fi executată de regie abia când am văzut prima dată cum se face deznisiparea unui astfel de puţ. Licitaţia în urma căreia s-a adjudecat lucrarea a avut loc când eu eram, de o lună, director general, în noiembrie 2006. Nu ştiam la acea dată că putem deznisipa noi singuri acele puţuri şi, chiar dacă mi s-ar fi adus la cunoştinţă, nu ştiu dacă mai era timp pentru demersuri în vederea anulării licitaţiei. Procedurile fuseseră iniţiate cu mult timp înainte“, a spus Stamatoiu. Într-adevăr, licitaţia pentru Marica fusese pornită şi derulată, până la anularea din pricina unei contestaţii, sub bagheta directorului general interimar Liviu Ioniţă, actual director tehnic. Ioniţă, aflat la cârma Regiei Apa pe vremea celebrelor branşări ilegale şi a afacerii UTI – SCT – Lefman SRL, croită pe reţelele din centrul modernizat al Craiovei, nu a putut fi contactat, iar celălalt director rotit pe la conducerea regiei în 2006, Gheorghe Popescu, acum director de exploatare, nu îşi dă cu părerea asupra oportunităţii încredinţării lucrărilor de la Marica unei societăţi din Olt.

Exit mobile version