Acasă Local Atanasiu face publice câteva secrete de stat

Atanasiu face publice câteva secrete de stat

Fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu, declara ca România a facut doua donatii importante, in 2005 si 2006, pentru dotarea armatei irakiene cu echipamente militare, arme si munitii.


Liderul liberal nu a dorit sa ofere alte informatii despre aceste donatii, motivând ca sunt secrete de serviciu. In schimb, Atanasiu a sustinut ca, in 2005, in discutiile avute cu secretarul de stat american Donald Rumsfeld despre participarea ulterioara a României la reconstructia Irakului, oficialul american i-a promis ca tara noastra va avea niste avantaje economice de pe urma acestei misiuni.


In final, promisiunile nu s-au materializat, nici o firma româneasca neavând contract in prezent in Irak.


„In conditiile in care dezarmarea de arme de distrugere in masa a Irakului este infaptuita pentru ca nu au fost gasite aceste arme si e clar ca nu exista pe teritoriul irakian astfel de arme; in conditiile in care noi, România, nu avem un avantaj economic prin participarea noastra acolo; in conditiile in care Irakul are acum o armata mai numeroasa decât cea a României si guvernul irakian sustine ca e capabila sa preia toate misiunile si sa asigure securitatea pe acele zone pe care noi operam, consideram ca avem misiune indeplinita in Irak“, a declarat Atanasiu.


Vicepresedintele PNL a spus ca in perioada in care era ministru al apararii nationale costurile operatiunii din Irak erau in jur de 90 de milioane de dolari pe an, iar acum, prin retragerea unora dintre militari, ar putea fi undeva la 60 de milioane.


„De ce nu vrea Traian Basescu sa ne retragem, nu stiu. Probabil crede ca i se va face statuie in fata Casei Albe, probabil vrea sa ajunga sa fie invitat de Bush la ranch-ul din Texas. Nu stiu, pentru ca un argument serios si credibil nu are“, a mai spus Teodor Atanasiu.

Exit mobile version