Acasă Local Dolj Cearta pe Balta Lala

Cearta pe Balta Lala

Sedinta consiliului local din comuna doljeana Ghindeni s-a transformat ieri intr-un adevarat circ. Peste douazeci de locuitori ai comunei, multi dintre ei „afumati“ bine, au fost chemati la intâlnirea alesilor de consilierul Ilie Macesanu, pentru a sustine rezilierea contractului de concesiune a baltii Lala.


Cu câteva zeci de minute inainte de inceperea sedintei, locuitorii chemati pentru a sustine „cauza“ consilierului Macesanu se strânsesera deja in fata Primariei din Ghindeni si discutau aprins chestiunile legate de rezilierea contractului sub supravegherea atenta a sefului de post. Ca problema urma sa fie discutata in sedinta, desi nu se afla pe ordinea de zi, stiau consilierii, dar si primarul localitatii, care auzisera de initiativa colegului Macesanu de a strânge semnaturi de la oameni pentru a sprijini rezilierea contractului. „Mie mi se pare ca este o chestiune de ambitii la mijloc. Asa si eu as putea sa ma duc la oameni prin sat sa-i pun sa semneze pentru mine, dar nu reprezinta realitatea“, a declarat impaciuitor primarul Florea Anghelin.


Clauzele contractuale au fost incalcate


Realitatea amintita de primarul Anghelin nu se sprijina insa nici pe semnaturile consilierului Macesanu, nici pe prezenta celor peste 20 de oameni inghesuiti in sala de sedinta a consiliului. Conform documentelor aflate in evidenta Primariei Ghindeni, concesionarul baltii Lala, Ion Stanel, a „uitat“ sa plateasca suma de sase milioane de lei aferenta anului 2005, desi contractul de inchiriere specifica faptul ca plata integrala se va face cu cel putin patru luni inainte de sfârsitul anului. In plus, concesionarul a fixat pretul unei zile de pescuit la 100.000 de lei vechi, desi in contract se stipuleaza faptul ca acesta nu ar trebui sa depaseasca pretul unui kilogram de peste. Daca argumentele folosite de consilierul Macesanu nu au reusit sa convinga colegii din consiliu, acestea au incins si mai mult spiritele in rândul asistentei. Atât de mult, incât seful de post din comuna a fost nevoit sa scoata din sala cu forta un satean care trecuse mai intâi pe la cârciuma pentru a-si face curaj in sustinerea cauzei.


Consilierul si concesionarul, vechi cunostinte


Prima care a cedat tensiunii din sala de sedinta a fost masa in jurul careia consilierii se adunasera initial sa discute probleme de rutina ale comunei, aceasta prabusindu-se zgomotos in mijlocul incaperii. Urmatorul a fost chiar consilierul Macesanu, care, enervat de incapatânarea colegilor de a refuza propunerea de reziliere a contractului, i-a acuzat pe acestia ca au fost mituiti cu peste de catre concesionarul Ion Stanel. „Eu nu pot sa accept asa ceva si va anunt ca voi da in judecata Consiliul Local Ghindeni pentru ca tergiversati luarea acestei decizii. Exista dovezi clare ca punctele acestui contract au fost incalcate si totusi nu vreti sa le vedeti, pentru ca tuturor Stanel v-a dat peste din balta!“, a declarat Ilie Macesanu. Consilierii vizati de Macesanu au sarit ca arsi, afirmând ca acesta nu urmareste chiar bunastarea locuitorilor in incercarea de reziliere a contractului. Ca alesul avea cu totul alte interese este de parere si primarul Anghelin. „Ion Stanel si Ilie Macesanu au avut o firma de transport care efectua cursele la Ghindeni. Acestia s-au certat si acum isi fac ambitiile reclamându-se reciproc in diferite cauze“, a declarat Florea Anghelin.


In focuri a intrat si primarul


Nici cetatenii nu s-au lasat mai prejos atunci când au primit dreptul de a lua cuvântul. Desi Anghelin a sustinut ca nu exista cereri de retrocedare care vizeaza balta Lala, locuitorii comunei l-au acuzat pe primar ca refuza sa le accepte cererile de retrocedare si sa le dea pamântul aflat pe locul actualei balti Lala. „Eu am avut pamânt, pe vremea când aici era gradina, si acum primarul nu vrea sa-mi dea pamântul inapoi. Ceilalti oameni care au avut pamânt aici au fost despagubiti cu pamânturi in alta parte, dar mie nu mi-a dat nimic“, a afirmat Ana Costache. Conform contractului incheiat intre primarie si Ion Stanel, primaria are dreptul de a modifica documentul in momentul in care apar cereri de retrocedare pentru balta Lala. Vazându-se incoltit, si primarul Florea Anghelin a sarit la atac, reprosându-le oamenilor din sala ca nu-si platesc impozitele catre primarie, motiv pentru care datoria acestora catre autoritatea locala a ajuns la un miliard. Suma este repede rectificata de primar, insa numai pentru urechile presei, acesta afirmând ca a dorit sa le dea numai un impuls rau-platnicilor.


In cele din urma, sarcina de a constata incalcarea contractului si implicit rezilierea lui a fost transferata de consilierii locali din Ghindeni unui specialist care „se pricepe mai bine la treburile acestea“. Pâna la verdictul dat de juristul pe capul caruia va cadea beleaua de a studia contractul, sedintele Consiliului Local din Ghindeni se anunta si mai furtunoase.

Exit mobile version