Acasă Local Gorj Primar reclamat de toti consilierii locali

Primar reclamat de toti consilierii locali

Toti cei 11 consilieri locali ai comunei Dragotesti-Gorj au anuntat ca il vor da in judecata pe primarul din localitate, nemultumiti de faptul ca nu primesc toti banii care spun ca li se cuvin potrivit legii.


Vili Pasare, primarul comunei Dragotesti, a reusit sa-si puna toti consilierii in cap, dupa ce a refuzat sa le plateasca mai mult de o indemnizatie de sedinta pe luna. Consilierul local Petre Pasarescu spune ca potrivit legii trebuie sa primeasca o indemnizatie pentru sedinta in plen si inca una sau chiar doua pentru sedintele de comisie. Acesta i-a convins pe ceilalti zece consilieri locali sa faca plângere la instanta de judecata.


Avocatul consilierilor locali i-a sfatuit ca in prealabil sa faca o notificare catre primarie, pentru a cere plata sumelor care li se cuvin. Primarul Vili Pasare spune ca a primit saptamâna trecuta cele 11 notificari, dar nu le va da un leu in plus consilierilor. „Consilierii astia, dupa ce ca nu fac nimic nici pentru banii pe care ii primesc, mai vor si in plus decât prevede legea“, a spus Vili Pasare, primarul din Dragotesti.


„Legea este interpretabila“


La cele mai multe consilii locale care functioneaza pe raza judetului Gorj, practica este sa fie acordate indemnizatii atât pentru sedintele in plen, cât si pentru cele de comisie. Ioana Calinescu, jurista la Institutia Prefectului Gorj, spune ca din acest punct de vedere „legea este interpretabila“. Este vorba de Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile ulterioare.


Potrivit acestei legi, „numarul maxim de sedinte pentru care se poate acorda indemnizatia este de o sedinta de consiliu si 1-2 sedinte de comisii de specialitate pe luna“. Ioana Calinescu sustine ca aceasta formulare le da posibilitatea consilierilor sa decida cu majoritate de voturi pentru câte sedinte vor sa primeasca indemnizatie. Pentru fiecare sedinta, acestia primesc 5% din salariul primarului.


Primarul cere demisia consilierilor


Consilierii din Dragotesti au votat la inceputul acestui an nu una, ci doua hotarâri de consiliu prin care si-au stabilit numarul maxim de indemnizatii prevazute de lege. „Au dat doua hotarâri pentru ca prima, cea din ianuarie, nu era prea clara, asa ca s-a revenit cu alta in februarie“, a spus jurista Calinescu.


Nici cea din februarie nu a fost suficient de clara pentru primarul din Dragotesti, care invoca un alt articol din aceeasi lege, potrivit caruia „plata indemnizatiilor stabilite se efectueaza exclusiv din veniturile proprii ale bugetelor locale“. Vili Pasare spune ca la Dragotesti nu sunt bani pentru asistenta sociala sau pentru intretinerea scolilor si ar fi chiar culmea sa ii risipeasca pentru niste consilieri care nu fac nimic. „Consilierii astia mai bine si-ar da demisia, ca nu fac nimic. Sunt niste cacaciosi in ploaie“, a spus Pasare. Acesta se arata dispus sa faca si el acelasi gest si sa se intoarca in minerit, daca va pierde procesul cu consilierii locali.


Sapte tentative de alegere a viceprimarului


Vili Pasare, ales pe listele PNG, este considerat de consilieri un primar dificil, cu care este greu de lucrat. Consiliul Local Dragotesti a avut pâna in prezent sapte tentative de a alege un viceprimar, toate esuate. Pasare spune ca el nu va accepta sa lucreze cu un viceprimar dusmanos, spre exemplu cu Pasarescu, dar i-a sustinut pe altii, cum ar fi liberalul Zbora sau pesedistul Cioaba.

Exit mobile version