Acasă Local Accidentele de munca – tot mai dese in Craiova

Accidentele de munca – tot mai dese in Craiova

Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova au solutionat, de la inceputul anului si pina in prezent, 18 dosare cu accidente de munca, alte cinci fiind pe masa de lucru a procurorilor si Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj (ITM). Numarul acestora ar fi mult mai mare, dar unele dintre ele ramin la inspectorat, fara a face obiectul unei anchete penale. Dintre cele finalizate, intr-un singur caz a existat un vinovat, care a fost trimis in judecata.


Anchetatorii spun ca accidentele de munca se produc din cauza nerespectarii regulilor de protectie a muncii, pe care angajatii le cunosc, dar le ignora. Exista si situatii in care angajatorii nu le creeaza conditiile adecvate. Neculai Moise, muncitor la sonda de extractie gaze naturale Ghercesti, si-a pierdut viata in urma unui accident de munca petrecut pe 28 ianuarie 2005. Barbatul a urcat pe sonda, la o inaltime de 30 de metri fara a-si pune centura de siguranta, desi la o interventie anterioara o purtase, dar dupa pauza de masa a renuntat la ea. La un moment dat, lucratorul s-a dezechilibrat si a cazut in gol, iar in urma impactului cu podul sondei Moise Neculai si-a pierdut viata. Anchetatorii au concluzionat ca vina o poarta muncitorul, prin urmare nici o persoana nu a fost trimisa in judecata. Aceeasi solutie au dat magistratii si in cazul lui Constantin Ghizdavaru, angajat la ELPRECO SA. De aceasta data insa muncitorul a scapat cu viata, dar a ramas fara un picior. Muncitorul a trecut la verificarea unui utilaj fara a-l opri din functiune. Din cauza neatentiei si a concentrarii a fost prins intre stilpul de sustinere al unei masini de taiat si utilajul repsectiv. Ancheta a demonstrat ca accidentul s-a produs din cauza incalcarii regulilor de munca. Ghizdavaru nu avea voie sa curete masina in timpul functionarii acesteia.


Salopeta a fost de vina


La inceputul acestui an, un frezor de la SC Electroputere Craiova a ramas fara mina in urma unui accident pe ce l-a avut la locul de munca. Constantin Nutu Popescu exercita lucrarea de frezare a unor utilaje. Pentru a indeparta aschiile rezultate de la respectiva operatie, barbatul a incercat sa le ia cu mina, dar manseta de la salopeta i-a fost prinsa de cutitul frezei si strivita. Prin urmare, lui Popescu i-a fost amputat bratul drept. Ancheta inspectorilor si procurorilor a concluzionat ca salopeta muncitorului era necorespunzatoare, adica minecile salopetei ar fi trebuit sa fi pe elastic si nu cu manseta.


Un singur vinovat


Singurul caz pe care procurorii craioveni l-au inaintat recent la Judecatoria Craiova este cel al lui Nelu Ciocoi, fost sofer la SC LUTREC SRL. El se face vinovat de moartea lui Aurica Tomescu, muncitor la aceeasi firma. Pe 23 septembrie 2004, Ciocoi transporta niste subansamble de la o statie de beton, din localitatea doljeana Secu, in Craiova. Fiindca astepta un telefon de la banca, pentru un credit, soferul autocamionului de 40 de tone s-a grabit sa plece din Secu, unde nu avea semnal, spre Craiova. Asadar a plecat primul, luindu-l cu el si pe Tomescu pentru a-i ridica pe drum firele electrice, ca sa nu le loveasca sau sa le rupa cu masina. Ajuns pe strada Riului, soferul l-a rugat pe insotitorul sau sa se urce pe bena autocamionului si sa ridice firele aeriene de la stilpii de curent electric. Desi mai efectuase aceasta operatiune, de aceasta data barbatul s-a dezechilibrat si a cazut in bena. In urma impactului, Aurica Tomescu si-a pierdut viata. Nelu Ciocoi a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa si pentru incalcarea regulilor de munca.


Mai sint in lucru


Procurorii inca efectueaza cercetari in cazul a cinci accidente de munca. „In aceste dosare asteptam rezultatul investigatiilor facute de ITM Dolj. Unele dintre accidentele de munca ramin in aceasta faza, fara sa mai fie necesara o ancheta penala efectuata de procurori“, a spus Dragos Vilcu, purtator de cuvint la Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova. Este vorba de accidentul de munca de la sfirsitul anului trecut, de pe strada Dezrobirii din Craiova, unde un muncitor a fost prins de un mal de pamint. El a ramas cu o invaliditate permanenta si va trebui sa aduca acte doveditoare in acest sens de la Institutul de Medicina Legala din Craiova. De asemenea, la SC TERMOSEM SA Isalnita o muncitoare a fost zdrobita de o macara si a scapat ca prin minune cu viata. La SEE Craiova 2, un muncitor si-a pierdut viata pentru ca a cazut in gol de la o inaltime de cinci metri, iar un angajat al RAT a cazut de pe un stilp si a murit. Ultimul accident intrat in atentia procurorilor este cel al angajatului de la SC Electrica SA, Sevastica Sirbu.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version