Acasă Local Hayssam ramine in arest

Hayssam ramine in arest

Omul de afaceri Omar Hayssam ramine in arest, dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-a respins ieri contestatia referitoare la legalitatea arestarii sale pentru infractiuni la Legea privind terorismul, aceeasi masura fiind luata si fata de Mohammad Munaf, anchetat in cotinuare in Irak de procurorii români si americani. Magistratii si-au motivat decizia prin faptul ca pe numele celor doi au fost deja emise mandate de arestare pentru alte infractiuni, de natura economica. De la Curtea de Apel, Omar Hayssam a fost dus la Tribunalul Bucuresti, unde judecatorii urma sa decida in privinta solicitarii procurorilor instantei supreme de a prelungi mandatul de arestare preventiva a lui Omar Hayssam, in dosarul privind privatizarea societatii Foresta Nehoiu.


Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat ieri, cu usile inchise, contestatia omului de afaceri Omar Hayssam privind legalitatea arestarii sale pentru infractiuni la Legea privind terorismul. In sala de judecata, in afara avocatilor celor doi inculpati, s-au aflat si sotia si cumnata lui Omar, fata de care judecatorii au decis ca pot ramine, desi legea impune secretul sedintei in cazuri in care trebuie protejat interesul de stat. Avocatii si Omar au afirmat, potrivit Mediafax, ca nu exista probe directe care sa-l incrimineze pe acuzat, insa procurorul a sustinut contrariul, cerind respingerea recursului declarat de aparare impotriva masurii de arestare preventiva.


Pe numele lui Omar Hayssam si al lui Mohammad Munaf, magistratii Curtii de Apel au emis, in noaptea de 26 spre 27 mai, dupa audierea lui Omar si a reprezentantului Parchetului instantei supreme, mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile, sub acuzatiile de implicare in rapirea celor trei jurnalisti români, la Bagdad. Mandatele de arestare au fost emise la 24 de ore dupa ce echipa de anchetatori români s-a intors de la Bagdad.


Parchetul instantei supreme ii acuza pe Omar Hayssam si pe Mohammad Munaf, in dosarul 540/P/2005, pentru initierea, constituirea si sprijinirea unei asocieri in scopul savirsirii de acte de terorism prevazute de art. 35 din Legea nr. 535/2004. Pentru aceste fapte, ei risca o pedeapsa cuprinsa intre zece si 15 ani de inchisoare. Omar Hayssam si Mohammad Munaf au initiat, finantat si coordonat rapirea jurnalistilor români pentru ca primul sa poata scapa de anchete, afirma Ministerul Public, argumentind prin declaratiile a noua persoane arestate la Bagdad pe 4 aprilie. Hayssam a fost retinut, la Bucuresti, la o zi dupa aceste arestari, pentru implicare in rapirea jurnalistilor.


Avocatii omului de afaceri sirian au contestat insa veridicitatea declaratiilor facute de martorii interogati la Bagdad. Mai mult, ei sustin ca dosarul este incomplet, intrucit nu contine nici o declaratie din partea lui Mohammad Munaf si nici din partea jurnalistilor care au fost tinuti ostatici, desi procedura impune existenta unor astfel de acte. Pe aceste considerente, avocatii au contestat acest mandat de arestare preventiva.


Pentru Omar Hayssam, acesta este al treilea mandat de arestare preventiva, dupa cele emise in dosarele legate de Foresta Nehoiu si, respectiv, afacerea cu capetele de tractor Volvo. In cazul lui Munaf, mandatul de arestare a fost emis in lipsa, el fiind in custodia autoritatilor americane.

Exit mobile version