Acasă Local Dolj Pinda la fintinile din Dolj

Pinda la fintinile din Dolj

In noaptea de Boboteaza, batrinii si tinerii din satele doljene isi pazesc fintinile de raufacatori, conform unui vechi obicei. Din pacate, aceasta traditie mai este pastrata doar in comunele apropiate de Dunare. Batrinii povestesc ca in satele din apropierea Dunarii veneau turcii si spurcau fintinile ca sa le strice crestinilor sarbatoarea. Mai mult, acestia pindeau fetele nemaritate care erau nevoite sa mearga la fintini indepartate si le rapeau.

In satul Caraula, localnicii au iesit sa pazeasca fintinile inca de la ora noua. Acestia considera ca pazirea fintinilor alunga spiritele rele si lasa apele sfintite sa se odihneasca, pentru a avea putere si a da belsug. Dupa ce au pus un lacat la fintina ca nimeni sa nu poata lua apa de acolo, tinerii au facut focul si s-au pus pe jucat. Fintina se pazeste pina dimineata, cind aceiasi oameni care au stat la pinda isi primesc rasplata pentru noaptea alba de la consatenii care au venit sa ia apa din fintina lor. Obiceiul mai are o semnificatie: se spune ca pinda la fintini se face si pentru ca fetele nemaritate sa nu bea apa de la acestea, ci de la cele nepazite. Dimineata, tinerii merg cu Iordanul prin sat. Localnicii le dau pentru apa bani, bucate sau vin.

„Nu mai e ce a fost“

„La noi este traditia asta din mosi- stramosi. Acum, tinerilor nu prea le place sa stea cu mosii, dar noi respectam traditia. In loc de apa, bem mult vin pina dimineata, punem si gratarul cu carne si ne cinstim. Daca mai vine dimineata si vreun Ion sa ia apa, iar petrecem ca asa e datina“, a spus Chelcea Gheorghe, din Caraula. Tot el a povestit cum se respecta traditia prin anii ’50: „Se faceau focuri de tabara inalte de doi-trei metri, veneau fetele si le fugaream sa bea din fintinile nepazite si se chefuia pina dimineata. Ne imbracam in costume nationale si ascultam numai muzica populara romaneasca. Acum, batrinii nu mai ies de frig, tinerii ies si se imbata, nu mai e ce a fost“. Tinerilor le place Iordanitul pentru ca string bucate, vin si bani. Multi nu inteleg prea bine traditia, dar participa pentru distractie. In noaptea de Boboteaza, oamenii se string in jurul focului si petrec, uitind de grijile cotidiene si de neajunsuri.

Exit mobile version