Acasă Local Bulucea – vinat pe Internet

Bulucea – vinat pe Internet

Dezvaluirile electronice tip Armaghedon ii sterg freza si lui Vasile Bulucea. O mina nu foarte exersata in ale anchetei scrise distribui pe Internet cam tot ce a putut presa sa stoarca in ultimii ani de pe urma minuirii banului public de catre primarul Craiovei, de la cele mai marunte gesturi catre amicii de companie pina la dirijarea milioanelor de dolari prin canalele de scurgere ale partidului. Practic, nimic nou la www.bulucea.home.ro., nici o farima de informatie spectaculoasa care sa completeze baza de date a Gazetei de Sud. Ceva interesant ascunde totusi materialul, chit ca nici Bulucea, nici vreunul dintre colegii sai care-i pun coarne n-ar recunoaste nici morti: atacul vine din interiorul PSD Dolj – in citeva rinduri se folosesc cifre tinute sub lacat in arhivele serviciilor publice locale, ori functionarii care au acces la astfel de dosare miros a trandafir de la o posta. O fi nea Vasile venit cu pluta pe Internet, dar aplecindu-se asupra fragmentelor pe care le-am selectat mai jos, pina si el poate sa-si dea seama ca asa-numitul Armaghedon oltenesc e mesaj dinspre partid sa-si ia gindul de la alegerile din 2004.

Putini cunosc, dar nu vor sa actioneze pentru a scoate la lumina fata nevazuta (financiara) a initiativelor edilitare ale primarului Bulucea, pentru care fiecare proiect nou demarat s-a transformat in mod din ce in ce mai sfidator in sursa de bani atit pentru el cit si pentru patronii firmelor executante, intrucit – nu-i asa – fondurile necesare provin de la buget, iar acestia au deviza „banul public, banul nimanui“ si deci „tovarasi, hai sa ii gasim stapin“. Asa ca nea Vasile, fara sa stea prea mult pe ginduri, se intovarasi cu rude si prieteni care, intimplator, patroneaza cite o firma de constructii numai buna sa execute la costuri mult supraevaluate lucrari pe domeniul public, contravaloarea acestora supunind nemeritat bugetul local la o cura de slabire intensiva.

Mielul blind…

Sub mareata si inteleapta conducere a tovarasului Bulucea, in compartimentele primariei a fost intronata si domneste o vraiste totala, caci in lipsa ei nu se puteau implini atitea si atitea realizari in beneficiu propriu. De citiva ani incoace, controalele Curtii de Conturi gasesc chiar si fara sa vrea grave si multe nereguli in evidenta contabila: achitarea unor devize de lucrari supraevaluate (a se vedea cazurile firmelor ERPIA, DOMARCONS, GENERAL COMI, CIMORET, SCT); decontari si avansuri nelegale; cheltuieli nelegale privind plata salariilor primarului si a viceprimarilor; obligatii de plata neevidentiate contabil; reflectarea incorecta a patrimoniului primariei in contabilitate; neefectuarea inventarierii patrimoniului; neglijenta crasa in urmarirea incasarii impozitelor si a amenzilor; cheltuieli ilegale peste nivelul normelor stabilite ori fara documente legale; vinzari de spatii la preturi mult subevaluate; impozit nestabilit pe cladiri, neurmarit si neincasat; si altele, si altele care pagubesc anual bugetul local cu zeci si sute de miliarde de lei.

Dar cine sa-l amendeze sau, Doamne fereste, sa-i faca mai rau simpaticului primar? Curtea de Conturi – nu, ca e prieten cu directorul. Politia – care i-a masluit buletinul de identitate? Prefectul – care nu aude, nu vede si caruia ii mai e si sef pe linie de partid? Justitia – nu are elemente sa se autosesizeze.

„Tunarul” din Banie

In goana lor bezmetica dupa bani, nea Vasile si prietenii au actionat si asupra templului fotbalului din Banie, stadionul „Ion Oblemenco“, pentru a carui modernizare s-au cheltuit dupa acest calapod peste 20 de miliarde de lei. Modernizarea bulevardului Romanescu, bifata la capitolul „realizari“ de primarele nostru, chiar daca a fost necesara si utila, a vaduvit si ea greu incercatul buget local cu bani buni, care au poposit (alaturi de alti frati) in buzunarele celor implicati in luarea deciziilor si executia lucrarilor. Dar cele mai mari „initiative“ de tot risul ale primarelui Vasile sint velodromul si sala de sport din Valea Vlaicii, care au inghitit si continua sa devoreze zeci de miliarde din banii contribuabilului local.

Mult trimbitata dare in folosinta a Salii de Sport din Valea Vlaicii, anuntata de nea Vasile pentru „luna viitoare“ cam de un an si ceva, treneaza in mod inexplicabil. Inexplicabil, pentru cetateni. Tomita Tutuianu (antreprenorul) si nea Vasile stiu de ce. Inventind tot felul de pretexte si amplificind greutati inerente muncii pe santier, cei doi maresc volumul de lucrari pentru ca, dupa cum se stie, acesta este direct proportional cu valoarea devizelor, pe care primaria le achita constiincios, spre deplina satisfactie financiara a celor doi.

Dovezi imbatabile

Malversatiuni financiare sint si in cazul celuilalt obiectiv de importanta „vitala“ pentru un oras care nu are ciclism de performanta: Velodromul din Parcul Nicolae Romanescu. Pina la asa zisa inaugurare a velodromului s-au cheltuit peste 10 miliarde de lei din fondurile destinate repararii strazilor din Craiova. AUTOSESIZEAZA-TE, JUSTITIE! – pentru ca acesti bani au servit realizarii unui obiectiv de investitii, fapt recunoscut mai de voie, mai de nevoie si de junele primar in declaratia data inspectorilor Curtii de Conturi: „Pe masura realizarii detaliilor de executie am observat ca, de fapt, lucrarile sint de anvergura unei investitii“. Vasilica, pe cine vrei sa prostesti tu, ca sa scapi de o mica deturnare nerusinata de fonduri? Mai mult, decontarea lucrarilor s-a facut fara ca acest proiect de investitii sa aiba intocmita si aprobata toata documentatia necesara. Avem in vedere Studiul de fezabilitate al obiectivului, pe care Bulucea, hocus-pocus, l-a scos din mineca dupa inaugurare, care s-a vrut oficiala, in prezenta lui Nicolae Marasescu. Pentru a-i convinge pe consilierii locali sa aprobe, retroactiv, acest studiu de fezabilitate, Nea Vasilica s-a bulucit sa fuga din spital ca sa participe la sedinta consiliului local si sa puna in miscare masina de vot care sa-l scape basma curata la controlul Curtii de Conturi. Si, dragii mosului, hai sa va spun inca o chichita, trecuta cu vederea de primare in goana sa de a scapa de belea: in studiul de fezabilitate (intocmit de un arhitect – actionar la DOMARCONS, firma care a executat lucrarile) scrie negru pe alb ca terenul destinat velodromului este liber de constructii. Cum o putea edilul sef Bulucea sa efectueze lucrari de reparatii in asemenea conditii si sa mai vrea sa si scape basma curata? Adinca dilema!

Si daca tot am pomenit de DOMARCONS, care alaturi de CIMORET-ul lui Tomita, ERPIA si GENERAL COMI – firma de suflet a primarului (unde a fost director comercial), efectueaza lucrari pentru municipalitate, dar pe banii si nervii nostri, ai tuturor, sa vedeti cum se produc plusurile, impartite intre nababii locali, despre care organele de control financiar nu vor sa auda.

Conform evidentelor firmei, aceasta a executat numai in 2000 lucrari de reparatii si asfaltare pentru care a utilizat aproape 27.000 de tone mixtura asfaltica, jumatate din volum avind ca beneficiar primaria. Cum pentru prepararea unei tone de mixtura sint necesare 42 kg. bitum, devine imperios necesar, conform regulei de trei simpla, ca firma sa fi aprovizionat peste 1.200 tone bitum. Dar, stupoare! intrarile se cifreaza la numai 1.140 tone, diferenta reprezentind cam 1.900 tone mixtura care nu s-a utilizat, dar pentru care s-au incasat bani grei. Si asta nu e totul. Conform devizelor de lucrari, firma practica un procent de profit de 5%, dar daca facem un calcul simplu, la nivelul anului 2000, la o cifra de afaceri de 29,6 miliarde s-a obtinut un profit de 4,56 miliarde, care in procente reprezinta 15%. Acest caz nu este singular in urbea noastra.

Incasati, fratilor, ca banii sint de la buget!

Dupa nopti de nesomn, framintat de grija asigurarii banilor necesari pentru asemenea exceptionale „ctitorii“ edilitare, nea Vasilica al nostru, in cirdasie cu Nicu Pascu (presupus) director prin primarie, au modificat dupa cum au vrut muschii lor bugetul local rectificat pe anul 2001 (deja aprobat de consiliul local), iar pentru 2002 au insistat ca bugetul sa fie aprobat super urgent in ultima sedinta de consiliu a anului trecut, de parca altfel n-ar mai fi venit Mos Craciun. Cit a fost de buna aceasta graba, s-a vazut incepind din luna ianuarie, consilierii locali fiind preocupati cu rectificarea bugetului pe acest an. Recunostinta antreprenorilor insa se manifesta multilateral, ba un ban, ba o vilisoara (pe la dezbenzinare, pe linga aeroport), poate si o masinuta (daca e Ford Mondeo, cu atit mai bine), lui Vasilica sa-i fie bine, restul nu mai conteaza.

Exit mobile version