Acasă Local Padurea Golumbelu in flacari

Padurea Golumbelu in flacari

• Mai multe hectare de molid s-a presupus ca au luat foc • Autoritatile au facut apel la ajutorul padurarilor si al cetatenilor • Pompierii nu pot interveni la incendiile produse la paduri • Singurele ajutoare: matura, lopata, toporul, tirnacopul, drujba si… localnicii

Alarma ca padurea Golumbelu, de linga Farcasu – Dolj, este in flacari s-a dat ieri, la putin timp dupa ora 10.00. Chiar daca nu a fost vorba decit de o aplicatie cu forte largite, pompierii militari au considerat ca este un incendiu de proportii, ca atitea altele produse in ultimul timp in padurile judetului. Ultimele detalii ale planului operatiunii au fost stabilite la sediul Ocolului Silvic Amaradia, aflat in Melinesti. „Incendiul la padure nu se stinge de catre pompieri. In general, accesul in zona a masinilor de lupta este foarte greu sau imposibil. Cei care trebuie sa intervina primii in astfel de cazuri sint cetatenii si autoritatile locale, primaria, politia, angajatii ocolului silvic, iar singurele instrumente sint matura, lopata, toporul, tirnacopul si drujba. Numai in cazurile cind focul ia amploare intervin pompierii si alte forte pentru izolarea acestuia“, a precizat col. Gheorghe Omeag, comandantul Grupului Judetean de Pompieri „Oltenia“ Dolj.

Neglijenta distruge deseori padurile

Situata in zona de nord-vest a judetului, padurea Golumbelu se intinde pe mai multe sute de hectare si este predispusa distrugerii prin incendiere. „Probabilitatea izbucnirii unor incendii este foarte mare in zona din cauza drumurilor des circulate si a paturii erbacee uscate care o inconjoara. De la inceputul acestui an au fost inregistrate 15 incendii, pagubele inregistrate fiind de peste 70 de milioane de lei“, a spus Ion Zisu, seful Ocolului Silvic Amaradia. Cauza cea mai frecventa a acestor incidente este neglijenta. Satenii pun foc la miristi si apoi pleaca inainte ca flacarile sa se stinga, trecatorii arunca tigarile la intimplare, iar din cauza secetei din ultima vreme, orice scinteie poate provoca un dezastru.

„Am iesit atunci tot satul sa stingem flacarile“

Presupusul incendiu de la Golumbelu a adunat ieri zeci de cetateni care s-au alaturat pompierilor si padurarilor. Baba Veta, cea mai batrina participanta la aplicatie, isi aminteste ca in urma o luna era sa ramina fara casa din cauza flacarilor: „Am 70 de ani, dar nu am mai vazut in viata mea atitea focuri aici, la noi, ca anul asta. Acu’ o luna, cineva care a trecut pe drum a aruncat chistocul in iarba. Am iesit atunci tot satul sa stingem flacarile. De asta venii si eu azi, la exercitiul asta, ca sa invat cum se face, sa stiu altadata cind mai sint astfel de cazuri“, a spus baba Veta.

Localnicii au invatat cum sa stinga focul la paduri

La semnalul pompierilor, „trupele“ inarmate cu maturi, topoare si lopeti au luat cu asalt dealul Golumbului. Madi, cum ii spun prietenii, cel mai tinar participant, are numai 12 ani, dar nu a vrut sa lipseasca la asemenea „eveniment“: „Ne-a zis paduraru’ ca vin de la Craiova sa ne invete cum sa stingem focul. Asa ca am venit si eu, ca nu se stie niciodata… Casa noastra este aproape de padure si, daca vin flacarile, sa stim ce sa facem“, spune mindru Mihai Bantu. Rafalele puternice de vint nu i-au impiedicat nici pe soldatii pompieri, deja invatati cu flacarile, sa se desfasoare imediat in dispozitiv, pe culmile dealului, deja pirlite de incendiul trecut. „Am depus juramintul pe 16 martie si deja am participat la opt incendii. Acum participam la aceasta aplicatie si ni se pare destul de usor fata de cazurile cind trebuie sa lupti intr-adevar cu flacarile. Dar numai asa invatam“, a spus Mariu Tricu, soldat pompier ciclul I.

Prevenirea este la fel de importanta ca interventia in caz de incendiu

Organizatorii aplicatiei le-au impartit apoi pliante satenilor, pentru a sti cum sa se fereasca de asemenea evenimente neplacute si, mai ales, sa nu uite ca in lupta cu incendiile de padure, nu pompierii sint cei care trebuie sa intervina primii, ci localnicii. „Aplicatia a avut drept obiective verificarea modului de interventie a lucratorilor ocolului silvic, a satenilor si nu in ultimul rind verificarea aptitudinilor pompierilor militari. S-a urmarit, de asemenea, ca toti cetatenii sa stie ca trebuie sa fie primii la fata locului si li s-a explicat cum trebuie sa actioneze in astfel de cazuri. S-a pus accent si pe modurile de prevenire a izbucnirii unor incendii la paduri“, a spus lt. col. Aurel Ciorteanu, purtator de cuvint al Grupului Judetean de Pompieri „Oltenia“.

Exit mobile version