Acasă Educatie Grădiniţa „semidecomandată”, cu 40 de copii într-o sală: „Mami, noi nu putem...

Grădiniţa „semidecomandată”, cu 40 de copii într-o sală: „Mami, noi nu putem să ne jucăm pe jos, ne călcăm pe mâini unii pe alţii”

Foto: captură ecran Grădiniţa Ion Creanga - Facebook

La Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă” din Craiova, odată cu începerea noului an şcolar au apărut şi problemele. Spaţiile sunt insuficiente, fiind alocată o sală pentru două grupe de grădiniţă, iar pentru a ajunge la sala lor, copiii de la grupele mari trebuie să treacă prin sala grupei mici. Sunt mărturiile unor părinţi revoltaţi că piticii lor sunt nevoiţi să îşi petreacă şi 8 ore pe zi în aceste condiţii. Pentru că la sediul unităţii de învăţământ se desfăşoară lucrări de reabilitare în cadrul unui proiect finanțat prin POR, copiii au fost relocaţi în câteva săli din incinta Liceului „Traian Vuia. „Ne călcăm pe mâni când ne punem pe jos”, i-a spus unul dintre copii mamei sale când s-a întors acasă.

Copii înghesuiţi într-un spaţiu insuficient, cu mult prea puţine paturi

Gazeta de Sud a primit mai multe sesizări cu privire la condiţiile de la Grădiniţa „Ion Creangă” de la părinţi îngrijoraţi că îşi lasă copiii într-un mediu nepotrivit, înghesuiţi, mai ales că la această unitate de învăţământ sunt şi preşcolari care rămân la somn. „Copilul meu este într-o grupă mare, iar în sala actuală sunt ambele grupe mari, ceea ce înseamnă peste 40 de copii. Şi am înţeles că sunt numai 9 pătuţuri. Cum vor stabili cine rămâne să doarmă şi cine nu? Ni s-a spus că aceasta este situaţia, trebuie să ne descurcăm”, ne-a povestit mama unui copil înscris la această grădiniţă.

O altă mămică ne-a trimis un mesaj în care ne semnalează aceeaşi problemă „de interes major, care implică sănătatea şi bunastarea copiilor noştri de la Grădiniţa cu program prelungit Ion Creangă din Craiova”. Femeia spune că abia ieri părinţii ar fi aflat că, în încăperea „de aproximativ 25 de metri pătraţi” în care aveau să înveţe 25 de copii, „vor fi de fapt 2 grupe mari, aproximativ 50 de copii într-o cameră de cămin. Fiind o grădiniţă cu program prelungit se presupune că vor dormi acolo”, spune aceasta.

Părinţii copiilor de la Ion Creangă spun că au fost goniţi de personalul grădiniţei

Ambele mămici ne-au povestit că în prima zi de şcoală, când au încercat să vadă sălile în care vor sta copiii, părinţii au fost goniţi de personalul grădiniţei.

„Ieri (luni – n.r.), când toţi părinţii şi-au însoţit micuţii în prima zi de grădiniţă, pe noi ne-au împins pe scări şi ne-au gonit, spunând că nu avem voie în grădiniţă, să vedem unde şi în ce condiţii învaţă copiii noştri! În aceste condiţii nu pot învăţa copiii, fiind foarte mulţi. Chiar şi la alte grupe sunt amestecaţi, nu se mai respectă nimic. Directoarea, ştiind că sunt probleme cu lipsa spaţiului, a mai înfiinţat alte 4 grupe noi, preferând să-i înghesuie pe toţi ca pe sardine!”, se plânge părintele.

Şi cealaltă mamă a declarat că, atunci când a încercat să intre în grădiniţă şi a cerut să vadă sălile, a fost repezită de „o doamnă de la grădiniţă, cel mai probabil una dintre îngrijitoare au asistentă”.

Discuţia părinţilor cu directoarea, fără soluţii

„Nu ştiu cum este în clasă, ne-a fost interzis cu desăvârşire să intrăm într-o instituţie publică în care ne lăsăm copilul 8 ore. Era mai, mai să mă arunce o doamnă pe scări când am vrut să fac trei paşi în interiorul clădirii. Căşunaseră toţi pe noi şi a trebuit să facem scandal ca să ne acorde a doua zi zece minute managerul unităţii, să stea de vorbă cu noi”, ne-a spus aceasta.

„Am avut o întâlnire cu doamna director marţi, în timpul căreia ne-a spus cât de mult s-a zbătut… Sălile sunt de maxim 35 mp, din câte ne-am dat seama, pentru că nu am fost lăsaţi să intrăm. La grupa băiatului meu, ieri, de exemplu, erau 32 de copii. Nu ştiu cum vor dormi, cum îi vor împărţi, Nu ne deranjează altceva, dar problema spaţiului este majoră. Iar cât noi am stat de vorbă cu doamna director în colţul clădirii, mirosul de mucegai se simţea în aer liber de nu puteai să respiri. Mi-a spus că am eu nasul sensibil”, a adăugat.

„Copiii noştri intră în sala lor prin sala grupei mici”

Părinţii sunt supăraţi pe conducere pentru lipsa de transparenţă.

„Noi nu avem un video, un film din prima zi de grădiniţă, nu este transparenţă deloc! Atâtea ne-au ascuns! De aceea am cerut socoteală. Conducerea ne-a spus că legal nu avem voie să intrăm în grădiniţă. Nu suntem oameni care au aere şi pretenţii, suntem oameni normali, cu înţelegere faţă de ceea ce se întâmplă, dar nu faţă de acest spaţiu. Nu când mi-a spus copilul „mami, ne călcăm pe mâini când ne punem pe jos, nu putem să ne jucăm pe jos”. Copilul e mic, are cinci ani, copiii spun adevărul… Aceşti copii au acum două educatoare diferite, alţi colegi, sunt amestecaţi. Suntem în ultimul an de grădiniţă, avem nevoie să acumulăm nişte cunoştinţe pentru şcoală, or în aceste condiţii nu poţi desfăşura activitatea normal”, ne-a mai spus una dintre mămici.

„Copiii de la grupa mare, ca să intre în camera lor, că nu pot să îi zic sală, trec prin grupa celor mici, grupa baby… Este semidecomandat, nu ştiu cum este la alte clase, dar copiii noştri aşa intră în sală, „pe la copiii cei mici, care au pampers şi suzetă”, cum mi-a spus băiatul meu. Iar doamna directoare ne spunea că nu înţelege de ce facem atâta caz…”, a completat femeia.

„Ca sardinele”

Părinţii şi-au vărsat oful şi pe pagina grădiniţei, unde a fost publicat un clip din prima zi de şcoală, în care nu apar însă imagini cu copiii în săli. „Poate ne arătaţi şi din interior şi să ne spuneţi cum stau două grupe într-o sală” este unul dintre comentariile de la postare, la care un alt părinte a replicat „precum sardinele într-o conservă!!”. Alţi părinţi par, în schimb, resemnaţi cu condiţiile: „Oriunde ne-am fi mutat, eram convinsă că totul o să meargă ca pe roate cu personal aşa minunat, pentru că „omul sfinţeşte locul”, scrie altcineva, în timp ce o altă femeie spune „Momentan acestea sunt condițiile! Să nu credeţi că restul suntem liniştiţi şi mulţumiţi”, dar „se putea şi mai rău”.

Directoarea grădiniţei nu ne-a mai răspuns la telefon şi ne-a trimis la ISJ

În raportul privind situaţia unităţilor şcolare, în care au fost centralizate informaţii transmise de directorii grădiniţelor cu câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar, nu existau sesizări privind spaţiile insuficiente la Grădiniţa „Ion Creangă”. Conducerea unităţii transmitea doar că grădiniţa funcţionează în spaţiile puse la dispoziţie de Liceul Traian Vuia şi că „spaţiul a fost reabilitat, au fost schimbate toaletele şi chiuvetele, iar sălile de clasă au fost igienizate”.

Contactată de GdS pentru a clarifica situaţia, directoarea grădiniţei, prof. Dana Florea, ne-a transmis că ne va suna ulterior, ceea ce nu s-a mai întâmplat. După alte încercări de a o contacta, ne-a transmis să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean printr-un mesaj scris şi nu a mai răspuns la telefon.

Nicoleta Liţoiu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, ne-a declarat că joi o echipă de la ISJ Dolj se va deplasa la Liceul „Traian Vuia” pentru a vedea care este situaţia de la faţa locului.

Citeşte şi: Val de controverse după o postare a Olguţei Vasilescu: grupuri sanitare cu 12 wc-uri, fără ziduri despărţitoare, modernizate

Exit mobile version