Acasă Actualitate ”Șezătoare de povești”, la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova

”Șezătoare de povești”, la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova

”Șezătoare de povești”, la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova
”Șezătoare de povești”, la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova

La Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova se desfășoară azi, începând cu ora 18.00, o activitate școlară sub titlul ”Șezătoarea de povești”, unde elevii vor prezenta pagini de viață din vatra satului, din leagănul copilăriei bunicilor.

Șezătoarea este o ocazie prin care elevii pot să-și descopere în familie micii artizani, să depene amintiri despre participarea bunicilor pe vremea când erau copii la evenimentele de duminică la sat și să prezinte piese din costumele tradiționale.

Cum a apărut ideea

Scopul șezătoarei de la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova este acela de a cultiva interesul elevilor pentru tradiții, de a-i determina să culeagă vorba curată părintească în minunate povești despre vechi costume populare, de a le căuta în zonele de unde au provenit străbunii: Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș.

”Ne place să credem că noua generație de elevi nu va pierde nimic din cultura tradițională. În acest scop am inițiat un proiect educațional județean ”Învățăm simțind” prin care cadrele didactice de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova desfășoară activități pentru păstra și de a promova, prin povești de viață, cultura oltenească , o carte de identitate românească.

Inițiativa, pe care a avut-o Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, i-a inspirat pe elevi să învețe căutând, să învețe trăind colecționarea unor piese de port popular autentic, să învețe simțind noțiuni precum „cultură”, „educație”, „libertate”, „tradiție”, „patriotism”, „identitate națională”.

Șezătoarea este o ocazie prin care elevii pot să-și descopere în familie micii artizani, să depene amintiri despre participarea bunicilor pe vremea când erau copii la evenimentele de duminică la sat, în zi de sărbătoare sau la evenimente cum ar fi botez, nunți, hore la Căminul Cultural.

Poveștile din șezătoare au rolul de a-i provoca pe elevi să se simtă mândri că au o ladă de zestre unică, că au un obiect tradițional, rodul unei munci depusă de un suflet bun, iubitor, harnic, inventiv și că un suflet oltenesc i-a ales pe ei ca moștenitori frumoși”, a precizat Maria Cismaru, profesor de limba română la Colegiului Național ”Frații Buzești” din Craiova.

Elevii vor susține și program artistic

În glas de colinde, elevii vor recita la șezătoare poezii, vor redacta și vor citi scrisori către bunici, nepoți, prieteni din țară și din străinătate în care descriu meșteșugul bunicilor, rugându-l pe Moș Crăciun să le vorbească de dragostea celor rămași acasă.

”Șezătoarea din 20 decembrie 2021 își propune să prindă mărgele de suflete pe ia oltenească și să reașeze la loc de cinste destine, împletind firele unor timpuri din cultura unui neam de români. Elevii claselor primare și gimnaziale vor crea, la șezătoare, elemente de tehnică populară, meșteșugărească asemeni străbunicilor: „muște”, „râuri”, „linii”, viața omului în strânsă legătură cu natura, vor picta vase din lut și vor coase și tricota cu măiestrie”, a precizat directorul colegiului, Ileana Didu.

Exit mobile version