Acasă Educatie Începe testarea în masă, în școlile din România

Începe testarea în masă, în școlile din România

Un singur caz de coronavirus a fost înregistrat în județul Gorj în ultimele 24 de ore. Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel: - 74 persoane în carantină la domiciliu/locația declarată; - 9148 persoane confirmate cu COVID-19 din care: 8647 persoane sunt vindecate, externate și la domiciliu, iar 448 persoane au decedat. De la ultima informare transmisă de Direcția de Sănătate Publică Gorj, a fost confirmat 1 nou caz de îmbolnăvire, dintr-un total de 100 teste efectuate, situația prezentându-se astfel: - 45 teste RT- PCR efectuate: - 0 rezultate pozitive - 2 rezultate pozitive, la retestare - 43 rezultate negative; - 55 teste rapide efectuate: - 1 rezultat pozitiv - 54 rezultate negative. Până astăzi, 10 mai 2021, ora 14.00, s-au primit 99733 doze vaccin anti-Covid și au fost vaccinate 94616 persoane. Incidența COVID în județul Gorj este 0.27.
Aceste teste pe bază de salivă pot fi autoadministrate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, avansează ideea unei testări în masă a elevilor la revenirea în şcoli după vacanţa de Paşti, în condiţiile în care Guvernul are în vedere achiziţionarea unor teste non-invazive pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Ministrul afirmă că şi pentru testele non-invazive va fi nevoie de acordul părinţilor, dar spune că îi este greu să creadă că vor fi părinţi care să se opună testului făcut din spută.

Din cele peste 1 milion de teste antigen repartizate școlilor, au fost făcute numai 19.000. „Faptul că au fost utilizate doar 19.000 au avut două cauze: lipsa de personal medical care să administreze aceste teste și foarte mulți părinți care au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu și-au dat acordul, acord care era necesar în mod expres.”

Aceste teste pe bază de salivă pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didactic,  dar va fi necesar acordul părinţilor, subliniază ministrul Educației:

„Odată cu achiziția de teste non-invazive, sunt îndreptățit să sper că acea testare în masă în școli va putea să fie un fapt. Dacă este vorba de acele teste de salivă, am văzut că ele pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didacic. Va mai fi nevoie de acordul părinților, dar sunt absolut sigur că orice părinte își va da acordul în această situație.”

Exit mobile version