Acasă Bani & Afaceri Craiova, DE ÎNCHIRIAT!

Craiova, DE ÎNCHIRIAT!

Chiriile din zona centrală a Craiovei rămân la cote astronomice, deși unii proprietari stau cu spațiile neinchiriate de luni bune. Sau chiar demai mult de un an. Unii au mai scăzut din tarife, dar tot nu se înghesuie nimeni să închirieze. Între timp, mai multe baruri și cafenele sunt de vânzare, pe OLX.

Proprietarii care au spații pe Strada Al. I, Cuza cu greu scad din tarifele de închiriere

Încă de anul trecut, unele spații comerciale din centrul municipiului rămăseseră fără chiriași. Pandemia a acutizat criza, astfel că în zona ultracentrală se zăresc la tot pasul spații de închiriat. Unele baruri și cafenele au dat faliment în timpul pandemiei.

Spațiile unde au activat acesteasunt de luni bune scoase la închiriat. Literele de o șchioapă cu textul “DE ÎNCHIRIAT” sar în ochii trecatorilor, din stradă, însă nu se găsesc chiriași. Cu toate acestea, unele tarife de închiriere sunt la fel de mari ca în anii de boom economic.
Puțini proprietari au mai lăsat ușor din prețuri. Și tot nu există cerere de închiriere.

Spatii de inchiriat in Centrul Vechi

Centrul Vechi: unul din trei spații este de închiriat

În urmă cu câteva luni, proprietarii de spații comerciale din Centrul Vechi al Craiovei cereau 25 de euro pe metrul pătrat, deși criza începuse să își arate colții. Multe spații erau de anul trecut libere. Nici până acum nu au fost închiriate.
“Aveam chiria prea mare. Munceam o jumătate de lună numai pentru a plăti chiria. De aceea m-am mutat de acolo. Acum plătesc cu 1.000 de euro mai puțin pe lună în spațiul în care m-am mutat, chiar dacă nu este ultracentral”, a spus unul dintre foștii chiriașii din Centrul Vechi.


În zona respectivă au scăzut chiriile, dar nu există cerere pentru închiriere. Unul din trei spații din zona Centrului Vechi este de închiriat. Vitrinele “placate” integral cu hârtie de culoare deschisă tronează pe fosta Stradă Lipscani. Iar anunțurile “DE ÎNCHIRIAT” sunt puse la loc vizibil. Un anunț mare informează că pentru cei 365 mp, proprietarul cere o chirie de 3.500 euro pe lună. Adică, 9,58 euro pe mp. Dar tot nu este închiriat nici la acel tarif.

De la 25 de euro/mp, în Centrul Vechi au scăzut chiriile și la 9,5-10 euro pe mp

Puțin mai departe, alt spațiu cu hârtie în geam se arată. Sunăm la numărul respectiv, incognito. O voce feminină ne spune că cere 1.500 de euro pe lună, pentru cei 200 de mp din interior. Adică, 7,5 euro/mp. Cu mult sub chiria cerută în primăvară. Undeva la demisol, oferta este și mai generoasă, 6,6 euro/mp. Dar tot nu vine nimeni. La demisol, spatiul s-ar preta pentru bar, dar barurile sunt închise în această perioadă.

Pe Al. I. Cuza chiriile au rămas blocate… la prețul de acum un an

Tot în zona centrală, unii dintre proprietarii de spații au rămas cu un an în urmă, la tarifele practicate la chirii. Deși afacerile care s-au desfășurat în spațiile lor s-au închis, unii proprietari persistă să mențină un tarif ridicat la chiriile cerute. De exemplu, pe Strada Al. I. Cuza, unii proprietari țin morțiș la tarife, deși nu au închiriat de luni bune. Un spațiu comercial în care a fost un bar care a falimentat are cel mai mare tarif de chirie din zonă. Proprietarul cere pe cei 105 mp o chirie lunară de 2.900 euro pe lună. Deci, 27,6 euro pe metrul pătrat. Tariful este mult mai mare decât al altor spații din zonă.


25 de euro pe mp cere un alt proprietar pentru o clădire imensă din zona, care gazduise atelierul unei cunoscute creatoare de modă. Pe aceeași stradă mai există spații comerciale pentru care proprietarii cer între 17-19 euro pe metrul pătrat.

Foste sedii de bănci, chirii astronomice

Se spune că dacă vrei un spațiu de închiriat pentru o mică afacere, să nu te duci niciodată la un spațiu în care a fost sediu de banca sau farmacie. Proprietarii unor astfel de spații sunt obișnuiți cu chirii mari și vor ține la preț. Așa este și în Craiova.
Tot în zona Al. I. Cuza, pe un spațiu în care a funcționat o banca proprietarul cere 17 euro pe metrul pătrat, deși peste drum de el s-a închiriat de curând un spațiu, cu 9 euro pe metrul pătrat. Cu toate că banca a plecat din acel spațiu în urmă cu mai bine de un an, iar în acest interval mnu și-a găsit chiriași, proprietarul solicită tot o chirie mare. El motivează că a scăzut de la 19 euro pe mp, la 17 euro.


Și în Centrul Vechi, clădirea cu geamuri fumurii care nu se încadrează în peisajul arhitectural al zonei și care a găzduit în trecut o banca are un banner mare afișat care anunță de luni bune că spațiul este de închiriat. Pe site, proprietarii solicită 15 euro pe mp, pentru cei 2.800 de mp. În total, 42.000 de euro pe luna. O mică avere, dacă ne gândim prin ce perioada economică trece țară, și Craiova trece odată cu țară. Totuși, în acest caz tariful a scăzut față de anul trecut.

Baruri din Craiova, scoase la vânzare pe internet

Mulți dintre cei care au avut afaceri în domeniul HORECA încearcă să renunțe la business. Unii încearcă să le vândă pe site-uri specializate de vânzări diverse. Pe un bar din Centrul Vechi proprietarul cerea 20.000 de euro, negociabil. În anunțul de vânzare postat online scria și că există posibilitatea extinderii cu o terasă. Pe site-uri specializate în vânzări se mai găsesc de vânzare și cafenele, restaurante și alte afaceri afectate de pandemie.

dav


Un alt bar renumit de pe Strada Al. I. Cuza, unde era inainte deschis și un restaurant, era scos recent la vânzare cu 35.000 de euro. Deținătorii vindeau doar brandul, pentru că spațiul apartine altor proprietari.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version