Acasă Bani & Afaceri Micii comercianți, obligați să accepte plata cu cardul

Micii comercianți, obligați să accepte plata cu cardul

Plata cu cardul se extinde și la magazinele mici de cartier, precum și la cele din mediul rural, dacă firmele respective depășesc o cifră de afaceri de 10.000 de euro
Plata cu cardul se extinde și la magazinele mici de cartier, precum și la cele din mediul rural, dacă firmele respective depășesc o cifră de afaceri de 10.000 de euro

De la 1 ianuarie 2017, inclusiv firmele mici care practică activități de comerț trebuie să aibă instalate POS-uri în magazine și să accepte plata cu cardul. Totodată, de la anul, aceiași comercianți trebuie să le elibereze numerar în magazin celor care au carduri și să îi informeze privind comisioanele percepute. Legea se aplică și instituțiilor care încasează impozite și taxe. Cum se procedează?

Indiferent dacă activează la oraș sau la sate, comercianții care au o cifră anuală de afaceri de peste 10.000 de euro (circa 45.000 de lei) sunt obligați să accepte plata cu cadrul de debit și de credit pentru clienții lor. Inclusiv micii comercianți care au un magazin la colțul străzii și cei care au magazine în comune trebuie să se doteze cu POS-uri (Point of Sales), adică acele dispozitive date de bănci prin intermediul cărora se asigură plata cu cardul.
Toate aceste aspecte sunt prevăzute în Legea nr. 209/2016, numită și Legea cash back, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial și care modifică OUG 193/2002.
Totodată, operatorii economici care sunt furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit.

Comercianții pot elibera clienților până la 200 de lei cash

Aceeași Lege cash back prevede că acei comercianți care au obligația să dețină POS-uri și să accepte plata cu cardul la ei în magazin trebuie să accepte și să elibereze bani lichizi clienților care vor să retragă cash de pe card direct în magazin și să îi informeze pe aceștia privind comisioanele care se percep pentru o astfel de tranzacție. Suma maximă care poate fi eliberată direct din magazin posesorilor de carduri este de maximum 200 de lei. Prevederea legislativă este în avantajul locuitorilor de la sate, care sunt departe de localitățile în care există bancomate ale băncilor la care au carduri. Odată cu restrângerea activității băncilor, în zonele rurale au mai rămas puține bancomate.
Articolul 5 din lege prevede că și instituțiile care încasează impozite și taxe sunt obligate să le ofere cetățenilor „serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar“. Atât aceste instituții publice care încasează impozite, cât și furnizorii de utilități publice, dar și comercianții sunt obligați să afișeze la loc vizibil semnul că acceptă plata cu cardul și că pot acorda avansuri în numerar, precum și comisioanele percepute.
Retragerea de numerar de la comercianți sau de la diverse instituții va fi asimilată cu retragerea de bani de la bancomat.

Ce spun comercianții

Micii întreprinzători, în special cei din mediul rural, ridică două posibile probleme ale acestei legi. În primul rând, în unele sate unde sunt puțini deținători de carduri, investiția în POS-uri este inutilă. „La noi încă mai vin bătrânele cu banii în batistă și noi vorbim de plata cu cardul! Până acum nu ne-a întrebat nimeni din comună dacă acceptăm plata cu cardul. Toți vin cu bani lichizi sau sunt magazine care dau marfă pe caiet, iar clientul plătește la salariu sau la pensie. Unii lasă jumătate din pensie la magazin. Este inutil să vorbim de investiții în POS-uri“, a spus un comerciant din Dolj.
În al doilea rând, comer­cianții care au magazine amplasate în comune în care nu există bancomate ale băncilor se tem că sătenii care dețin carduri vor face uz de Legea cash back și vor veni adesea să ridice bani lichizi de la magazin, în loc să mai meargă în comunele sau orașele din jur, unde există bancomate ale băncilor la care au carduri.
Sancțiuni drastice pentru comercianții care nu respectă Legea cash back

Refuzul persoanelor juridice care sunt comercianți și au cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit se sancționează cu amendă de la 20.000 la 50.000 de lei. Tot cu sume de până la 50.000 de lei pot fi amendate și băncile care refuză să monteze terminale de plată la diverse magazine. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se face de organele de control ale Ministerului Finanțelor.
Legea cash back intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, însă legiuitorul i-a dat termen Ministerului Finanțelor să adopte normele metodologice în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ.

Cum se procedează pentru a obține un POS

Pe un site specializat, prețurile POS-urilor pornesc de la 2.500 de lei pentru un POS clasic și ajung până la 5.500 de lei pentru un POS mai sofisticat (cu touch-screen), folosit la baruri, restaurante, cafenele. Comercianții trebuie să încheie contracte cu băncile pentru montarea de POS-uri în magazine. Costurile pentru aceste facilități diferă de la o bancă la alta. Unele bănci percep comision de administrare pentru POS-ul montat, dacă suma tranzacționată prin acel magazin este sub un anumit nivel (3.000-5.000 de lei pe lună). La tranzacții mai mari nu se mai percepe comision de administrare de către unele bănci.
Comisioanele pentru plata cu cardul la comercianți sunt suportate, de regulă, de către aceștia și nu de clientul care folosește cardul pentru a face cumpărături. Unele bănci practică un comision de 0,7% din suma de plată, altele de 0,9% sau chiar de 3% etc.
În cazul în care clientul dorește să scoată bani lichizi de pe card în magazin (în limita a maximum 200 de lei), atunci el este cel care va suporta comisionul, iar valoarea acestui comision îi va fi comunicată de comerciant.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version