Acasă Bani & Afaceri Peste 16.000 de gorjeni şi-au pierdut locul de muncă

Peste 16.000 de gorjeni şi-au pierdut locul de muncă

Anul 2013 a fost cu ghinion pentru peste 16.000 de locuitori ai judeţului Gorj, care şi-au pierdut locul de muncă. Din datele contabilizate la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, de la începutul anului şi până în prezent în judeţ au fost realizate peste 15.000 de concedieri individuale. Oamenii au rămas fără obiectul muncii şi au fost nevoiţi să apeleze la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a beneficia, conform legii, de indemnizaţia de şomer. De asemenea, agenţii economici din judeţul Gorj au concediat colectiv peste 930 de persoane, în primele 11 luni ale acestui an. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, cele mai multe concedieri colective au fost efectuate în vară, de către prestatorii de servicii ai Complexului Energetic Oltenia, care au pierdut contractele pe care le aveau cu producătorul de cărbune şi energie electrică.

34 de locuri de muncă disponbile

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a mai făcut public şi numărul de şomeri pe ultima lună. Astfel, rata şomajului a ajuns la 8,17%, procent aferent unui număr total de 11.963 de şomeri, în uşoară scădere faţă de luna octombrie. Numărul şomerilor indemnizaţi este de 5.477. Dacă numărul şomerilor se apropie de 12.000, oferta cu locuri disponibile pe piaţa muncii din judeţ este aproape inexistentă, fiind în ofertele agenţilor economici numai 34 de joburi, în special pentru cei cu studii medii. Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a precizat că se aşteaptă ca din luna martie a anului viitor piaţa muncii să se schimbe, iar oferta să fie mai bogată, având în vedere reluarea activităţii de către o serie de agenţi economici care în perioada de iarnă nu mai prestează nimic. Totodată, se aşteaptă începerea unor investiţii, precum cea de la viitoarea şosea de centură a municipiului Târgu Jiu sau de la viitorul mall din sudul oraşului.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj are în evidenţe, în prezent, 6.506 firme şi 75.816 contracte de muncă înregistrate. De asemenea, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj sunt înregistraţi 68.266 de salariaţi. Numărul mai mare al contractelor de muncă se datorează faptului că există salariaţi cu mai multe contracte de muncă înregistrate. Numărul de salariaţi rămâne în continuare scăzut, în raport cu cel al pensionarilor, care depăşeşte 89.000.
Eugen Măruţă

Exit mobile version