Acasă Bani & Afaceri Alimente mai ieftine după reducerea TVA?

Alimente mai ieftine după reducerea TVA?

În timp ce asociaţiile supermarketurilor şi ale producătorilor agricoli promit că vor reduce preţurile la alimente dacă scade TVA, analiştii locali sunt de părere că nici o lege nu obligă comercianţii să scadă preţurile, dacă s-ar diminua TVA de la 24 la 9%. GdS vă prezintă scenariile posibile.

La câteva zile după propunerea de a se diminua taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9%, mai multe asociaţii de producători şi comercianţi se bat cu pumnul în piept că vor scădea preţurile la produsele de bază. Specialiştii în consultanţă fiscală din Craiova sunt de altă părere, pe motiv că rămâne la latitudinea unei firme dacă reduce preţul, din moment ce nici o lege nu o obligă să facă acest lucru.
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţine că reducerea TVA la alimente va duce la scăderea preţurilor la raft. „Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de măsură va contribui, în opinia noastră, la reducerea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali, şi va stimula, cu siguranţă, şi consumul. În consecinţă, salutăm şi susţinem intenţia guvernului de a reduce TVA la alimente şi sperăm că se va concretiza cât mai curând“, a declarat Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei, într-un comunicat transmis Mediafax. „Marii retaileri îşi propun să întreprindă toate demersurile care le stau la îndemână pentru ca preţurile de la raft să scadă în mod efectiv cu acelaşi procent cu care va scădea cota taxei“, informează Asociaţia. Retailerii din România au spus că majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia.
Potrivit AMRCR, toate ţările din Europa Centrală şi de Est aplică niveluri reduse de TVA. În Polonia cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, în Bulgaria de 9%, iar în Slovenia de 8,5%. Premierul Victor Ponta a precizat că este partizanul introducerii unui TVA diferenţiat la alimente, dar modalitatea în care se va aplica este încă o necunoscută. El spune că se va plăti tot TVA de 24%, din care 9% să fie reţinut pentru bugetul de stat şi 15% să fie rambursat producătorului, în măsura în care acesta prezintă facturi, iar operaţiunile sale economice sunt înregistrate fiscal.

„Preţurile nu vor scădea. Evaziunea
se va reduce“

Reprezentantul companiei de consultanţă fiscală Professional Consulting, Radu Buziernescu, a precizat, pentru GdS, că este foarte probabil ca, în cazul reducerii TVA-ului la alimente, preţurile practicate către consumatorii finali să rămână la stadiul actual: „Consider că nu se va diminua preţul alimentelor. Cel mult nu se vor mai scumpi dacă se reduce TVA-ul la alimente, pentru că nu-i obligă nici o lege din România pe producători sau pe comercianţi să reducă preţul odată cu diminuarea TVA. Şi nici nu poate exista o astfel de lege în economia de piaţă. În nici o ţară din Europa în care s-a redus TVA la alimente nu au scăzut preţurile“. Cu alte cuvinte, rămâne la latitudinea firmelor dacă vor reduce TVA către clienţi, prin diminuarea preţurilor. În schimb, Radu Buziernescu spune că se va diminua evaziunea fiscală, dar şi veniturile la bugetul de stat. „Se va diminua evaziunea fiscală, deoarece un TVA de 9% nu va mai fi atât de «atractiv» precum acela de 24%“, a adăugat reprezentantul Professional Consulting.
GdS ia în calcul două variante, două scenarii posibile, în cazul în care TVA s-ar reduce la alimente: fie vor scădea uşor preţurile, dar în nici un caz cu 15% (diferenţa între 24% şi 9%), fie nu vor scădea deloc preţurile, iar producătorii vor transforma în câştiguri proprii diferenţa de TVA.
Până când guvernul se hotărăşte ce formulă adoptă în cazul TVA, Fondul Monetar Internaţional este de părere că orice măsură fiscală nu trebuie luată anul acesta, ci se poartă discuţii pentru anul viitor.

TVA la alimente în Europa*
Bulgaria              9%
Ungaria               5%-18%
Polonia               5%
Slovenia             8,5%
Marea Britanie     Nu are TVA la alimente
Cehia                 14%
*Date preluate de la AMRCR

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version