Acasă Bani & Afaceri Cum să ajungi să lucrezi în Parlamentul European

Cum să ajungi să lucrezi în Parlamentul European

A lucra în Parlamentul European nu este doar un vis. Chiar dacă nu reuşiţi să faceţi parte din echipa unui europarlamentar, puteţi să participaţi la diverse stagii care durează cinci luni şi multe sunt plătite. Cei mai norocoşi pot chiar să-şi găsească un loc de muncă permanent.

Un exemplu în acest sens este Mariana Cosac, funcţionar în cadrul Parlamentului European, responsabil pentru sectorul românesc al Unităţii Vizite şi Seminarii, din cadrul Direcţiei Generale de Comunicare. Lucrează la Parlamentul European din Bruxelles din septembrie 2005 şi aproape în fiecare zi primeşte grupuri de vizitatori din România. „În timp, am văzut cum numărul de vizitatori a crescut considerabil de la un an la altul. Am bucuria ca în aproape fiecare zi a unei săptămâni să primesc grupuri de vizitatori din România. Acum avem anual o medie de 5.000 de vizitatori din ţara noastră, deci m-am întâlnit cu aproximativ 15.000-20.000 de români cărora am încercat să le explic mai multe despre Parlamentul European şi cum funcţionează“, a declarat Mariana Cosac.

„Eu sunt funcţionar şi nu sunt în nici un fel angajată politic“

Fostă profesoară de chimie, Mariana Cosac a ajuns să lucreze la Parlamentul European în urma unui concurs organizat de Oficiul European de Selecţie a Personalului şi de Parlamentul European (EPSO). „Eu sunt funcţionar şi nu sunt în nici un fel angajată politic. Am ajuns aici în urma unui concurs de selecţie a personalului. Iniţial, am participat la o selecţie organizată în 2005, când România nu era încă stat membru. Mi-am trimis candidatura on line, după care am participat la o probă scrisă şi la un interviu“, a precizat aceasta. Pe vremea aceea lucra la Agenţia Naţională Socrates şi a auzit anunţul la radio, făcând naveta între Târgovişte şi Bucureşti, iar aplicaţia a trimis-o în timpul unei delegaţii la Râmnicu  Vâlcea. „Făceam acolo o întâlnire cu cadre didactice din judeţul Vâlcea“, a explicat Mariana Cosac. Ca sa devină funcţionar european, a trebuit să treacă apoi printr-o altă competiţie, organizată de EPSO.

Stagiu plătit la Parlamentul European

Cei care visează la o carieră asemănătoare trebuie să urmărească competiţii deschise. „Sunt, de exemplu, competiţii deschise pe comunicare sau audiovizual. Dacă doriţi să lucraţi într-o instituţie europeană nu trebuie neapărat să fi terminat ştiinţe politice, sau drept, sau economie. Şi pentru jurnalişti e foarte posibil să vină şi să lucreze aici“, a precizat Mariana Cosacu, care a explicat că o altă oportunitate este să faceţi un stagiu în Parlamentul European, stagii care sunt, după caz, plătite sau nu, şi au o durată de până la cinci luni. E drept că aceste stagii se adresează în primul rând celor care sunt la început de carieră. „În cazul stagiilor plătite, nu sunt foarte mulţi bani, dar sunt suficienţi pentru a vă asigura masa şi casa“, a adăugat Cosacu. Cei care vor mai multe detalii trebuie să contacteze Biroul de Informare al Parlamentului European din Bucureşti, care oferă informaţii detaliate cu privire la competiţiile deschise, precum şi la stagii şi vizite.

Exit mobile version