Acasă Bani & Afaceri Facilităţi de finanţare pentru eficienţa energetică

Facilităţi de finanţare pentru eficienţa energetică

Companiile private din Oltenia care activează în industrie pot accesa credite bancare în cadrul proiectului „UE BERD Facilitate de Finanţare pentru Eficienţa Energetică“ şi primesc asistenţă tehnică gratuită, plus un grant de la BERD de 15% din valoarea investiţiei, dar numai după ce aceasta a fost finalizată.

Reprezentanţii organizaţiilor specializate pe eficienţa energetică în industrie au organizat ieri, la Facultatea de Electrotehnică din Craiova, o dezbatere privind facilităţile de finanţare strict pentru proiecte de eficienţă energetică. Organizatorii au demarat dezbaterile cu o întârziere de o jumătate de oră, însă prezenţa mediului de afaceri din regiune nu a fost cea scontată. Companiile din sectorul industrial din Oltenia se pot împrumuta la una dintre băncile agreate în cadrul proiectului EEFF („UE BERD Facilitate de Finanţare pentru Eficienţa Energetică“) şi beneficiază de asistenţă tehnică gratuită. Cele care contractează un astfel de credit pot primi şi un grant (împrumut nerambursabil) de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de 15% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 375.000 de euro. Însă, aceşti bani pot fi primiţi de firma solicitantă numai după ce investiţia a fost finalizată. „Asemenea programe de finanţare au o hibă: decontează lucrările abia la finalizarea lor“, a spus Ioan Mircea, şeful catedrei de Energetică din cadrul Facultăţii de Electrotehnică.
Investiţia efectuată cu banii accesaţi prin proiect trebuie neapărat să aibă o eficienţă din punct de vedere energetic mai mare cu minimum 20%. Până în luna mai 2010, trebuie folosiţi toţi banii puşi la dispoziţie în proiect.

Condiţiile de accesare sunt dure

Firmele trebuie să se încadreze în condiţiile de finanţare ale băncilor agreate: BCR, BRD, Banca Transilvania şi CEC Bank. Banii pentru acest proiect vin de la Uniunea Europeană, prin intermediul instituţiilor enumerate. „Companiile trebuie să îndeplinească toate criteriile de acordare a creditelor cerute de bănci, adică garanţii şi rate lunare, dar dobânda este mai mică decât cea de pe piaţă, pentru că aşa a fost stabilită de UE“, a spus Cristinel Constantin, consultant senior în proiect. Acesta a dăugat că acei 15% de la BERD ar veni în cel mult 30 de zile de la implementarea investiţiei.
Firmele trebuie să activeze în industrie, să aibă capital majoritar privat (minimum 51%) şi să nu-şi desfăşoare activitatea în domenii neagreate cum ar fi armament şi imobiliare. Compania industrială interesată să obţină o astfel de finanţare trebuie să consulte experţii EEFF să vadă dacă proiectul este eligibil. Apoi dosarul ajunge la bancă. Dacă este acceptat, firma primeşte împrumutul şi demarează investiţia. După finalizare sunt chemaţi experţii tehnici, care evaluează dacă investiţia aduce o eficienţă energetică de minimum 20% şi abia după această evaluare BERD acordă firmei grantul în valoare de 15% din proiect. Reprezentanţii societăţilor doljene nu prea au prezentat interes faţă de subiect, părăsind sala la câteva minute după demararea seminarului.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version