Acasă Bani & Afaceri Credite de zeci de milioane, garantate de stat

Credite de zeci de milioane, garantate de stat

Fondul de Garantare a Creditelor a acordat anul acesta garanţii de 60 de milioane de lei pentru credite, cele mai multe fiind pentru firme din Craiova. Reanimarea Fondului a fost determinată de decăderea garanţiilor materiale din partea firmelor şi a lipsei banilor lichizi de pe piaţă.

Într-o perioadă în care proprietăţile imobiliare nu mai sunt vandabile şi nici nu pot fi evaluate la o valoare de piaţă exactă, băncile caută garanţii pe care le numesc „cash colateral“ sau echivalentul acestuia: Fondul de Garantare a Creditelor. Până acum, cele mai solide garanţii pe care le aduceau împrumutaţii pentru bănci erau cele de natură imobiliară. De când piaţa imobiliarelor este în declin, băncile s-au reprofilat pe garanţii cash sau financiare.     
Fondul Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii  (FNGCIMM) IFN SA, a prins bine la firme şi bănci în perioada de criză economică. Numai de la începutul anului şi până zilele trecute, Fondul a acordat garanţii de 60 de milioane de lei pentru un volum de credite de 102 milioane de lei. Anul trecut, totalul garanţiilor acordate a fost de 120 de milioane de lei. „Băncilor le-a crescut apetitul pentru Fondul Local de Garantare. Anul acesta, tot mai multe bănci s-au adresat Fondului, pentru că garanţiile pe care le oferim noi sunt lichide, asimilate cash-ului colateral“, a explicat directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Gheorghe Lăpădat. Fondul acţionează ca o instituţie financiară nebancară şi are ca acţionar majoritar FNGCIMM IFN SA Bucureşti (52,39%), care aparţine în totalitate statului român şi are un capital social de 261 de milioane de lei. Mai sunt acţionari Ministerul IMM-urilor (46,9%) şi persoane fizice şi juridice din Dolj şi Caraş-Severin. Fondul acţionează în toate judeţele Olteniei şi în Hunedoara. Ponderea cea mai mare a garanţiilor pentru creditele acordate de bănci în 2009 o deţine Doljul, cu 40,33% din acestea. „Cele mai multe firme care au accesat în acest an credite cu garanţii financiare complementare din partea Fondului sunt din Dolj. În Craiova au fost acordate cele mai mari garanţii pe primul trimestru din 2009“, a precizat Lăpădat. Pe anul în curs, firmele din Oltenia care s-au împrumutat în bănci şi au obţinut garanţii financiare colaterale activează în principal în comerţ şi servicii, urmate de societăţi de construcţii.

Garanţii mai mari, imobile mai ieftine

Firmele care se împrumută nu scapă de garanţiile materiale, dar acestea trebuie să acopere 20% din valoarea creditului, restul de 80% fiind garantat de Fond, indiferent de durata creditului. Problema este că şi pentru cei 20% pentru care firma depune garanţii, valoarea acestora trebuie să fie de două-trei ori mai mare. Mai exact, o firmă ia un împrumut de zece milioane de lei de la o bancă, Fondul garantează pentru opt milioane, iar pentru restul de două milioane de lei, societatea trebuie să aducă garanţii materiale mult mai mari. „În trimestrul IV din 2008 şi în 2009, garanţiile de proprietăţi imobiliare au fost diminuate şi ponderate de bănci la 60-70% din valoarea lor din 2008“, a spus directorul Gheorghe Lăpădat. Fondul percepe comisioane de la firmele pe care le sprijină financiar în faţa băncilor. Mărimea comisionului variază între 1,75% şi 2,5% (pe an) din valoarea garanţiei, în funcţie de gradul de risc al companiei. Se pot obţine garanţii pentru cofinanţarea firmei pentru proiecte din fondurile structurale sau pentru orice alte credite pe care firma le contractează din sistemul bancar.  

Condiţii de garantare a creditelor

Firmele care cer garantarea creditelor de către Fondul de Garantare trebuie, în primul rând, să îndeplinească toate condiţiile cerute de bănci. De fapt, băncile sunt cele care trimit documentaţia către Fond, după ce acceptă să finanţeze creditul companiei respective. Suma maximă admisă pentru garantare este de 2,5 milioane de lei pentru o singură firmă. Mai nou, Fondul s-a adaptat la condiţiile de criză. Aşadar, IMM-urile, care sunt, de regulă, bune platnice către bugetul de stat, dar au acum „o criză temporară de lichiditate“, pot obţine garanţii financiare de la Fond pentru credite destinate plăţii impozitelor către bugetul de stat. Compania care solicită garantarea creditului prin Fondul Local de Garantare Craiova trebuie să aibă mai puţin de 250 de angajaţi, o cifră anuală de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro şi să deţină active totale de până la 43 de milioane de euro.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version