Acasă Bani & Afaceri Unde ne angajăm la anul

Unde ne angajăm la anul

Chiar şi în plină criză economică, locuri de muncă vor fi destule în finanţe, asigurări, servicii imobiliare, transport, comerţ, comunicaţii, hoteluri şi restaurante. Dacă doriţi să lucraţi în administraţia publică, servicii sociale, agricultură sau energie electrică, va trebui să mai aşteptaţi.

 

Românii sunt optimişti atunci când vine vorba de angajare şi nu se tem de criză. Potrivit studiului privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, realizat de firma de recrutare Manpower, angajatorii autohtoni au cele mai optimiste planuri de angajare din Europa. Tot ei ocupă şi locul patru în lume, cu o previziune netă de angajare pentru primul trimestru al anului viitor de 16%. România revine pe locul întâi, ca fiind cel mai optimist angajator la nivel european, după ce, în trimestrul anterior, fusese devansată de Polonia. Cu toate acestea, 58% dintre angajatorii români nu se aşteaptă la modificări privind activitatea de angajare în primul trimestru al anului 2009. Doar 28% dintre companii se aşteaptă să crească numărul de angajaţi, în timp ce 12% dintre ele anticipează o scădere a activităţii de angajare.

 

Economiştii au de lucru

 

Locuri de muncă se vor găsi mai uşor de la anul în finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, în timp ce în sectoarele energie electrică, gaze, apă, angajatorii raportează o previziune negativă, – 15%. Nu vă puteţi angaja însă în construcţii, industria prelucrătoare, administraţie publică, agricultură, vănătoare, silvicultură, pescuit, energie electrică şi gaze pentru că aici angajările vor fi sistate destul de mult timp. „Declinul continuu în ceea ce priveşte activitatea de angajare nu este o surpriză, ţinând cont de condiţiile actuale înregistrate pe piaţă în rândul companiilor, care îşi vor ajusta cu o mai mare atenţie angajările, în funcţie de noua cerere de produse sau servicii pe care le oferă“, a declarat Camelia Stănculescu, general manager Manpower România.

Angajatorii din sectoarele de activitate transport, depozitare şi comunicaţii şi industria extractivă înregistrează o uşoară îmbunătăţire a ritmului de angajare.

 

Locuri de muncă în sud-vest

 

Previziuni negative de angajare se înregistrează în regiunea de nord-est, centru, sud, sud-est, Bucureşti şi Ilfov, unde angajatorii sunt nesiguri privind evoluţia pieţei forţei de muncă pentru trimestrul următor, raportând o previziune de angajare de -2%. O perspectivă similară se observă şi în regiunea de vest, unde previziunea are o valoare neutră de 0%. Agajatorii din zona de sud-vest sunt mai optimişti în ceea ce priveşte activitatea de angajare, comparativ cu trimestrul IV al anului 2008.

În 11 din cele 17 ţări participante din cadrul regiunii Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, angajatorii prevăd o activitate de angajare cu valori pozitive. Cu toate acestea, nivelul angajărilor se aşteaptă să scadă în 16 dintre aceste ţări, înregistrându-se perspective mai slabe comparativ cu trimestrul IV din 2008. Angajatorii din România, Africa de Sud, Polonia, Olanda, Suedia şi Belgia încă raportează un nivel crescut al activităţii de angajare, iar cei din Irlanda, Italia şi Spania raportează cele mai scăzute planuri de angajare. Majoritatea angajatorilor se aşteaptă la o încetinire a ritmului de angajare. Dar dacă doriţi să emigraţi, atunci alegeţi Canada, Statele Unite şi Olanda, unde angajatorii sunt încă în căutare de oameni.

 

Nu se mai caută muncitorii

 

Pe parcursul anului 2008, previziunile angajatorilor au fost în scădere, de la 36% în trimestrul al doilea, la 26%, în cel de-al treilea, ajungând la 21% pentru trimestrul IV. În trimestrul II din 2008, 43% dintre angajatorii din România intenţionau să crească numărul de angajaţi şi numai 7% dintre ei se aşteptau la o scădere a activităţii de angajare. 49% nu anticipau nici o schimbare. La final de an, 32% dintre companii doreau să angajeze personal, 11% dintre angajatori se aşteptau la o scădere a activităţii de angajare, iar 56% nu previzionau schimbări. În 2008, pe plan local, angajatorii din construcţii, finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri au raportat printre cele mai mari intenţii de angajare. În prima parte a acestui an, angajatorii din construcţii au condus în clasamentul intenţiilor de angajare, cu previziuni de peste 50%. Pentru sfârşitul acestui an şi primul trimestru din 2009, domeniul construcţii nu va oferi locuri de muncă. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este efectuat trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a descreşte angajările în trimestrul următor. Studiul se bazează pe intervievarea unui eşantion de peste 71.000 de angajatori din întreaga lume din cadrul organizaţiilor publice şi private şi este considerat un indicator economic de mare însemnătate la nivel mondial. În România au fost intervievate 750 de firme.

Exit mobile version