Acasă Bani & Afaceri Muncă la stat sau la particular?

Muncă la stat sau la particular?

Indiferent de părerea pe care o aveţi despre angajatorii de stat sau particulari, înainte de a opta pentru un anume loc de muncă, trebuie să ştiţi foarte bine ce vreţi.

 

Când vine vorba de alegerea unui loc de muncă în domeniul privat sau de stat, părerile sunt împărţite. „Eu cred că aş opta pentru un loc de muncă la stat pentru că e mult mai sigur (nu prea poţi fi dat afară uşor). În plus, indiferent de cât munceşti, salariul merge“, a declarat Mihai Nanu, de 20 de ani, din Craiova. „La stat e mai bine. Salariile se măresc, locul de muncă e mai sigur, poţi să-ţi rezolvi probelemele personale în timpul muncii“, a fost de părere Diana Diaconu, de 24 de ani. „Cred că aş opta pentru un serviciu la particular pentru că eşti mai bine plătit şi ai şanse să urci pe scara ierarhică. La stat, trebuie însă să ai pile sau să dai şpagă pentru a ocupa o funcţie importantă“, a spus Mara C., de 27 de ani.

 

Avantaje şi dezavantaje pentru slujbele la stat şi la particular

 

Indiferent de părerea pe care o aveţi despre angajatorii de stat şi despre cei particulari, înainte de a opta pentru un loc de muncă trebuie să aveţi în vedere avantajele şi dezavantajele fiecăruia.

Specialiştii în domeniul resurselor umane sunt de părere că programul de lucru practicat la stat este avantajos pentru activităţile personale. „În domeniul de stat, programul de muncă se limitează la maximum 40 de ore pe săptămână, este flexibil, dar „ucigaş“ pentru activitatea cerebrală: începe la 8.00 şi se termină la ora 16.00“, precizează ele.ro, care subliniază faptul că acest program diminuează importanţa activităţilor şi reduce managementul eficient al timpului. În domeniul privat, situaţia este diferită. „Programul începe la ora stabilită, dar, de cele mai multe ori, orele de muncă sunt mai multe decât cele stabilite în contractul individual“, notează ele.ro. Pe de altă partă, la patron, salariul este pe măsura obligaţiilor şi a randamentului de muncă. În plus, poate fi negociat. „La patron, salariul e aşa cum îl negociaţi. Dacă veţi fi mai bun în ceea ce faceţi, veţi câştiga mai bine, în compania la care lucraţi acum, în alta sau poate în firma dumneavoastră. Cine ştie?“, notează www.myjob.ro.

 

„La patron, rezultatele ar fi trebuit să vină ieri, dacă se poate“

 

În ceea ce priveşte sarcinile şi deadline-urile, la stat, pot trece zile, săptămâni şi chiar luni până când proiectul dumneavoastră trece de pe un birou pe altul. „Cu toate acestea, munca la stat e o şcoală fantastică pentru manevrarea relaţiilor interpersonale, driblarea organigramei, înţelegerea modului în care personalitatea îşi pune amprenta asupra jobului şi invers. La patron, rezultatele ar fi trebuit să vină ieri, dacă se poate“, vă avertizează specialiştii.

 

Munca în domeniul privat vă oferă
posibilitatea avansării

 

În ceea ce priveşte posibilitatea de avansare, diferenţa între angajatorii de stat şi cei particulari este imensă. Asta, deoarece la stat se poate întâmpla să găsiţi un mediu prea puţin concurenţial. „La stat se întâmplă să nimeriţi într-un birou în care să nu fie colegi pe măsura competenţelor dumneavoastră. Oamenii numai de lucru nu vor sta, ci de bârfă sau alte activităţi «interesante»“, precizează specialiştii în resurse umane de la www.ele.ro. Acesta nu este însă singura neşansă pe care o puteţi avea. „La stat, puteţi avea ghinionul să nimeriţi într-un birou de telenoveliste“, avertizează myjob.ro. Pe de altă parte, la patron lupta pentru putere poate depăşi umanul. Toată lumea transpiră în jur, nu stă nimeni la poveşti. Iar când ieşiţi la bere, tot despre clienţi vorbiţi. „Partea bună este că la negocierea salariului se merge individual, nu tot biroul. Şi rezultatele sunt evaluate la fel“, afirmă specialiştii www.myjob.ro.

Exit mobile version