Acasă Bani & Afaceri Comisarii lasă în pace buticarii

Comisarii lasă în pace buticarii

Ministrul economiei îi trage de mânecă pe toţi comisarii-şefi ai Gărzilor Financiare să descopere marea evaziune şi să lase în pace pieţarii şi micii comercianţi de prin târguri, ale căror tarabe sunt verificate de mai multe ori într-un an.

 

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, le-a cerut, zilele trecute, la şedinţa de bilanţ pe 2007, comisarilor-şefi ai Gărzilor Financiare să descopere adevăraţii evazionişti. „Garda Financiară ar încasa mult mai mult dacă ar depista marea evaziune, din domeniul taxei pe valoarea adăugată şi al accizelor“, a spus ministrul, care a enumerat câteva dintre domeniile către care să-şi îndrepte comisarii-şefi controalele anul acesta, pentru a descoperi „marea evaziune“ cu alcool, din construcţii, panificaţie. Vosganian le-a mai transmis comisarilor să lase în pace buticarii şi micii comercianţi care îşi desfăşoară activitatea prin pieţe şi târguri, din cauză că acest gen de comerţ nu se pretează la controalele repetate ale Gărzii Financiare. Şi nici nu se descoperă infracţiuni economice de amploare la aceste categorii de comercianţi.

Comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, susţine că, anul trecut, instituţia nu a avut în vizor în principal buticarii, ci şi-a concentrat atenţia asupra agenţilor economici care obţin scutiri de la plata accizelor: „Pe domeniile de activitate cu risc de evaziune fiscală controalele gărzii au fost triple faţă de buticari. Au fost verificate firme care făceau afaceri în construcţii, cu cereale, cu alcool, ţigări şi uleiuri minerale“.

Comisarii, veşnic prin pieţe

Comercianţii din pieţe şi târguri se plâng că sunt „călcaţi“ de comisarii gărzii aproape în permanenţă. „Anul trecut au fost perioade când venea Garda Financiară zi de zi. Ajunseserăm să stăm numai la dispoziţia lor. Cine apuca să închidă era fericit! În ultima lună, ce-i drept, nu prea au mai venit“, a spus sub protecţia anonimatului un comerciant din Piaţa Centrală. Buticarii, mai ales cei care se ştiu că au nereguli, au învăţat lecţia şi se ascund de controalele gărzii.

Datele oficiale oferite de Garda Financiară Dolj arată că în 2007 au fost controlaţi 90 de agenţi economici din pieţe şi târguri, 410 firme cu activitate de comerţ angro şi 825 de societăţi de comerţ cu amănuntul, dintr-un număr total de 3.178 de agenţi verificaţi pe tot anul. Numai pentru casele de marcat, garda a verificat 397 de firme. Informarea dată publicităţii de instituţie nu precizează şi câte controale au făcut comisarii la o singură societate în decursul unui an. În acelaşi document se arată că a fost suspendată activitatea a 235 de agenţi economici, dintre care 143 pentru case de marcat şi 92 pentru produse accizabile.

Marii evazionişti – o enigmă

Comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj recunoaşte că anul trecut nu au fost descoperiţi mari evazionişti, dar susţine că au fost întocmite 45 de sesizări penale, pentru diverse infracţiuni de natură economică. Pentru 2008, Garda Financiară Dolj nu poate da publicităţii acţiunile concrete, dar aproape că elimină micii comercianţi. „Ne vom concentra pe achiziţiile intracomunitare. De când am intrat în UE, nu mai sunt controlate de vamă importurile din statele UE. Vom face controale încrucişate, în special pe produsele accizabile, la fel ca la orice altă firmă care se aprovizionează de la intern“, a spus Dragoş Ursulescu.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version