Acasă Bani & Afaceri Asociatul unic, salariat la propria firma

Asociatul unic, salariat la propria firma

Potrivit noilor modificari legislative, asociatii unici se pot angaja cu carte de munca la propria firma. Mediul de afaceri priveste cu optimism masura, considerând ca aceasta va stimula dezvoltarea sectorului privat.


Senatul a aprobat recent o propunere legislativa privind completarea Legii nr. 31/1990, a societatilor comerciale, prin care se reglementeaza posibilitatea asociatului unic de a se angaja in cadrul societatii sale comerciale. Specialistii in piata muncii sustin ca modificarea va veni in sprijinul tuturor micilor intreprinzatori.


Pâna acum, la deschiderea unei societati comerciale, acestia erau nevoiti sa aiba cel putin un angajat, altul decât asociatul unic, desi deseori firma respectiva era o mica afacere independenta, pe care respectivul intreprinzator putea sa o desfasoare singur. Acesta nu putea fi angajat in propria firma, fiind astfel in imposibilitatea de a beneficia de venituri pâna la obtinerea dividendelor si, mai ales, neputând beneficia de protectie sociala. Practic, Legea nr. 31/1990 va fi completata cu urmatorul articol: „Art. 196 – Asociatul unic, cu exceptia cazului in care indeplineste functia de administrator unic sau membru al Consiliului de Administratie, poate fi angajat in propria societate, in conditiile Codului Muncii“.


Initiatorii propunerii legislative cred ca prin aceasta completare a Legii nr. 31/1990 asociatul unic va beneficia de o protectie sociala reala, fiind incurajat sa-si declare integral veniturile, cu consecinta beneficierii de facilitatile legale de asigurare sociala de sanatate, asigurare de pensie etc. Acest lucru ar fi benefic si pentru veniturile bugetare, determinând participarea asociatului unic la sistemul public de asigurari si de sanatate. Prin aceasta noua prevedere, s-ar combate evaziunea fiscala si s-ar constientiza importanta luptei impotriva muncii fara forme legale.


Patronii fentau legea


Mediul de afaceri doljean este de parere ca masura va stimula sectorul privat, care nu va mai apela la artificii pentru a ocoli prevederile vechii legi. Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, considera ca toti micii patroni ar trebui sa aiba carte de munca. „Acum, unii patroni sunt tineri, pot munci si astepta dividendele. Dar vine o vreme când imbatrânesti si trebuie sa ai carte de munca. Este bine ca asociatul unic sa aiba carte de munca la firma. Se poate imprumuta la societate si beneficiaza de toate drepturile unui salariat. Nu mai trebuie sa faca diverse artificii, ca pâna acum“, a declarat Cristea. De aceeasi parere este si Gheorghe Albu, presedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) „Oltenia“, care a precizat ca interpretarea de pâna acum a legii nu era corecta: „Pâna acum, s-a facut o confuzie intre persoana fizica, cea care capitaliza firma, si persoana juridica, societatea. Orice persoana se poate angaja oriunde doreste, este dreptul fundamental la munca si interpretarea de pâna acum nu a fost corecta din punct de vedere juridic. Cred ca prin aceasta masura vor iesi la suprafata si situatiile prin care, pâna acum, se ocolea legea“. In final, acesta a exemplificat si câteva dintre cele mai cunoscute subterfugii folosite de micii patroni pentru a nu intra sub incidenta legii. „Spre exemplu, asociatul unic nu putea incasa retributie si apela la un subterfugiu. Desemna administrator o ruda, care ridica bani din firma pentru el. Era cea mai banala forma de ocolire a legii. Sau isi ridica dividendele in avans. Trebuia sa aiba minimum un angajat in firma, asa ca isi putea angaja fictiv o ruda sau un cunoscut si se descurcau intre ei. Românul e inventiv, gaseste solutii. Acum, toate aceste artificii vor iesi la lumina“, a conchis Gheorghe Albu.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version