Acasă Actualitate Cultura Craiova: Lansarea volumului „La poalele gândurilor“ de Mariana Stratulat

Craiova: Lansarea volumului „La poalele gândurilor“ de Mariana Stratulat

Prof. Ovidiu Bărbulescu, conf. univ. dr. Anca Iorgulescu, artist plastic Alexandru Pascu, artist plastic Mariana Stratulat

Lansarea volumului „La poalele gândurilor“ de Mariana Stratulat a avut loc în Duminica Floriilor la Galeriile de Artă din Craiova.

Conf.univ.dr. Anca Iorgulescu a făcut o prezentare a volumului de versuri, „La poalele gândurilor“ de Mariana Stratulat în cuvinte elogioae.

„Poezia se aseamănă cu desenul prin faptul că este o artă a reprezentării (prin cuvinte), o imitaţie a realului. Se concretizează aici maxima în care poezia este numită artă vorbitoare, iar desenul poezie mută.

Câteva opere ale Marianei Startulat

Volumul de poezie La poalele gândurilor al poetei-pictor Mariana Stratulat, membră a Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iaşi, este compus din mai multe capitole: De viaţă, De dragoste, Din jurnalul familiei şi ne prezintă în versuri discrete şi profunde momente ale existenţei umane, metamorfozând cuvintele într-un îndemn la introspectie interioară (Cum, de ce, când; Neştiute cuvinte).

Eul său poetic este, în unele versuri, cuprins de incertitudine (Să cred, să simt, să iubesc), dar şi măcinat de dorul pentru cei dragi (Pentru măicuţa mea; Dor de mamă; Mama cu şapte inimi; Copilul meu; Fiului meu Ştefan; Dialog (pentru Matei)). Sub eticheta unor creaţii minimaliste prin excelenţă, limbajul acestor poezii este remarcabil prin calităţile sale estetice şi evocative. Talentul de a imortaliza momente de viaţă este simplu şi direct, spiritul de observaţie transformă mimicile în reflexii ale psihicului, astfel încât fiecare vers al său este tradus prin trăiri intense (Lacrimi îngheţate; Fără mine; Astăzi, acum, mâine), prin culori (Desenul; Magia unui tablou), prin fiorul iubirii tainice.

Mariana Stratulat este expresia unui vitalism configurat într-o autentică beatitudine a simţurilor şi spiritului. Aspiraţia spre ideal coexistă însă în multe dintre poemele sale cu conştiinţa lucidă a inaccesibilităţii.

Recomand acest volum de versuri prin care autoarea ne-a demonstrat că (trimitere la motto), riscând, poţi să rămâi fericit pentru toată viața“, a spus conf.univ.dr. Anca Iorgulescu

Exit mobile version