Acasă Actualitate Suspendarea taxelor pentru importurile din Ucraina, prelungită de Comisia Europeană

Suspendarea taxelor pentru importurile din Ucraina, prelungită de Comisia Europeană

Suspendarea taxelor pentru importurile din Ucraina, prelungită de Comisia Europeană
Suspendarea taxelor pentru importurile din Ucraina, prelungită de Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an. A consolidat, în acelaşi timp, protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Acest lucru se realizează în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, se menţionează în comunicat.

Măsurile comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022

Măsurile comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022. Acestea reprezintă un pilon esenţial al sprijinului ferm al UE pentru Ucraina şi economia sa. Măsurile contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei.

Măsurile ţin seama de sensibilităţile agricultorilor şi a altor părţi interesate din UE

Deşi principalul obiectiv al MCA este de a sprijini Ucraina, măsurile ţin seama, de asemenea, de sensibilităţile agricultorilor şi a altor părţi interesate din UE. Având în vedere o creştere semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina în UE în 2022 şi 2023, MCA reînnoite conţin un mecanism de salvgardare consolidat. Astfel se asigură faptul că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieţei UE sau ale pieţelor unuia sau mai multor state membre.

„Pentru produsele cele mai sensibile – păsări de curte, ouă şi zahăr – este prevăzută o frână de urgenţă care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 şi 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi”, se menţionează în comunicat.

În paralel, Comisia propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022.

Citeşte şi: Borcanele de miere vândute în UE trebuie etichetate cu țara de origine

Exit mobile version