Acasă Actualitate Bruxellesul calculează pagubele aduse României de Austria după blocarea în Schengen

Bruxellesul calculează pagubele aduse României de Austria după blocarea în Schengen

Bruxellesul calculează pagubele aduse României de Austria după blocarea în Schengen
Bruxellesul calculează pagubele aduse României de Austria după blocarea în Schengen

Roberta Metsola, preşedinta PE, răspunzând unei întrebări din partea Ziarului Financiar, a spus că se fac calcule cu privire la prejudiciile financiare pe care le-a cauzat Austria României şi Bulgariei prin faptul că a blocat intrarea ţărilor în spaţiul Schengen.

„Sigur că atunci când se întâmplă un astfel de lucru calculăm prejudicii financiare. Cât costă aşteptarea de la graniţe? Nu este vorba însă numai de un prejudiciu financiar.

Acum 12 ani, Comisia a decis ca aceste ţări să intre în Spaţiul Schengen şi Parlamentul a spus că nu există niciun motiv legal sau politic ca aceste ţări să nu intre în spaţiul Schengen, să beneficieze de cel mai bun lucru pe care îl oferă Uniunea Europeană: libertatea de mişcare”, a spus Roberta Metsola, la Strasbourg, conform observatornews.ro.

Analiză privind costurile suplimentare pentru România

Întrebarea a venit în contextul în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a spus că a cerut o analiză privind costurile suplimentare pentru România. Asta, ca urmare a faptului că ţara nu a intrat în Schengen, după ce Austria şi-a folosit dreptul de veto. Conform declaraţiilor ministrului, prejudiciul total s-ar ridica la circa 2% din PIB, adică circa 6 mld. euro.

„În decembrie când s-a luat decizia (de către Austria – n. red.) ca Bulgaria şi România să nu intre în spaţiul Schengen, s-a luat pentru ţări care au aşteptat ani de zile să li se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj?”, a mai spus Metsola la Strasbourg, în deschiderea sesiunii parlamentare europene.

Citeşte şi: Un doljean a condus băut, fără permis un autoturism cu numere false

Exit mobile version