Acasă Actualitate Comisia Europeană anunță acordarea unui sprijin financiar ”fără precedent” Ucrainei

Comisia Europeană anunță acordarea unui sprijin financiar ”fără precedent” Ucrainei

Comisia Europeană anunță acordarea unui sprijin financiar ”fără precedent” Ucrainei
Comisia Europeană anunță acordarea unui sprijin financiar ”fără precedent” Ucrainei (Foto: CaleaEuropeana.ro)

Comisia Europeană a propus miercuri acordarea unui pachet de sprijin ”fără precedent” pentru Ucraina, în valoare de ”până la 18 miliarde de euro” pentru anul 2023. 

Potrivit unui comunicat al Comisiei, acest pachet va veni sub forma unor împrumuturi plătite în tranșe regulate începând cu 2023. 

”Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă – cu o medie de 1,5 miliarde EUR pe lună – va contribui la acoperirea unei părți semnificative a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3 până la 4 miliarde EUR pe lună.” – au precizat oficialii europeni.

Datorită acestui pachet, Ucraina va putea să continue să plătească salariile și pensiile”

Uniunea Europeană mai arată că sprijinul oferit Ucrainei ”ar trebui să fie însoțit de eforturi similare” ale altor donatori majori, pentru a acoperi toate nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru 2023.

”Datorită acestui pachet, Ucraina va putea să continue să plătească salariile și pensiile și să mențină funcționarea serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitale, școli și locuințe pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile” – precizează Comisia Europeană.

Nu în ultiimul rând, sprijinul acordat Ucrainei va trebui să fie ”însoțit de reforme, pentru a consolida și mai mult statul de drept, buna guvernare, măsurile antifraudă și anticorupție în Ucraina”.

Fondurile, furnizate prin împrumuturi care vor fi rambursate în decurs de maximum 35 de ani

Fondurile vor fi furnizate prin împrumuturi care vor fi rambursate în decurs de maximum 35 de ani, începând cu 2033.

UE propune, de asemenea, acoperirea costurilor ratei dobânzii ale Ucrainei, prin plăţi suplimentare direcţionate de către statele membre. în bugetul UE.

Statele membre ale UE și țările terțe vor putea, de asemenea, să adauge mai multe fonduri pentru a fi utilizate ca granturi, ”dacă doresc să facă acest lucru”.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, Comisia propune să se împrumute pe piețele de capital utilizând ”strategia de finanțare diversificată”.

”Acest lucru ar permite Comisiei să utilizeze întregul portofoliu de instrumente de finanțare pentru a asigura finanțarea pieței în condițiile cele mai avantajoase, atunci când acestea sunt necesare” – precizează C.E.

Exit mobile version