Acasă Actualitate Criză de apă la Schela

Criză de apă la Schela

Localnicii din Schela suferă din cauza lipsei apei potabile și menajere
Localnicii din Schela suferă din cauza lipsei apei potabile și menajere

Situație extremă la Schela din cauza lipsei apei potabile și menajere. Oamenii sunt disperați că nu mai este apă la rețeaua publică și caută surse pentru a se alimenta. Și fântânile au început să rămână fără apă în multe gospodării.

Sunt zeci de familii care în fiecare zi fac naveta cu mașinile și cărucioarele la o pompă din centrul localității, să se alimenteze cu apă. Norocul pentru cetățenii din zonă e că este vorba de un izvor amenajat în 1990 de către un fost preot de-al locului. Apa curge cu presiune mare la pompa aflată pe marginea șoselei și nu a secat niciodată, indiferent de cât de mare a fost seceta. Cel mai probabil, sursa pentru pompa de apă este pânza freatică. Pentru că la robinetele din gospodării și în fântâi nu mai este apă, la izvorul din satul Sâmbotin se face în fiecare zi coadă.

Vin cu bidoane să ia pentru animale

Localnicii din satul Sâmbotin spun că de 2 – 3 săptămâni au început să apară problemele cu apa, iar acum s-au acutizat. Seceta începe să se instaleze și în alte localități din județ, până în prezent Gorjul fiind ferit în cea mai mare parte de acest lucru. Sunt însă grădini întregi de legume care au început să se usuce.

Și unele vii sunt afectate de lipsa apei în sol și de lipsa ploilor consistente. La Schela sunt deja probleme inclusiv cu apa pentru adăparea animalelor. La izvorul din Sâmbotin sătenii vin inclusiv cu butoaie de 100 și 200 de litri să ia lichidul vital pentru gospodărie. Apa este folosită pentru consumul uman, la gătit, spălat și pentru ca animalele să nu sufere de sete. Sunt deja familii care vin de două ori pe zi să ia apă de la pompa respectivă. Schela este prima localitate din Gorj unde seceta și lipsa apei încep să fie resimțite acut. Comuna are 1.600 de locuitori în cele 5 sate componente.

Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, a declarat că până în momentul de față nu au existat solicitări pentru a transporta apă în localitățile afectate. Chisim a spus că unitatea este pregătită cu cisterne pentru a duce apă acolo unde va fi nevoie.

Exit mobile version