Acasă Actualitate SUA oferă României 14 milioane de dolari pentru studii necesare viitoarelor reactoare...

SUA oferă României 14 milioane de dolari pentru studii necesare viitoarelor reactoare modulare de la Doiceşti

Klaus Iohannis a convocat CSAT
Klaus Iohannis a convocat CSAT

Preşedintele SUA Joe Biden a menționat cooperarea cu România pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), care vor fi amplasate în localitatea dâmbovițeană Doiceşti.

“Avem nevoie de un efort mai mare pentru a investi în proiecte care să producă energie curată”, a spus liderul de la Casa Albă, prezent la summitul G7 din Germania. El a dat exemplu viitoarea investiție americană în România, prima țară din Europa aleasă de SUA pentru cea mai recentă tehnologie nucleară civilă.

Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunţă Casa Albă, duminică, pe site-ul său.

Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul din partea Departamentului de Comerţ şi pe asistenţa tehnică din partea Departamentului de Stat şi a Agenţiei americane pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA), această investiţie urmăreşte să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari şi să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziţia către energia curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică a Europei, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară, se precizează în comunicatul Casei Albe.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, duminică, anunțul omologului său.

“Salut anunţul preşedintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România şi Statele Unite, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului reactoarelor modulare din România. Asigurarea securităţii energetice este un obiectiv comun al parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite”, a scris liderul de la Cotroceni pe Twitter.

Exit mobile version