Acasă Actualitate Marea Britanie a dat Franței un ultimatum de 48 de ore în...

Marea Britanie a dat Franței un ultimatum de 48 de ore în disputa privind pescuitul

Marea Britanie a dat Franței un ultimatum de 48 de ore în disputa privind pescuitul
Marea Britanie a dat Franței un ultimatum de 48 de ore în disputa privind pescuitul

Marea Britanie a avertizat Franța că, dacă nu face concesii în disputa privind pescuitul în următoarele 48 de ore va recurge la măsuri legale, informează Hotnews.

Franța spune că Regatul Unit a refuzat să acorde pescarilor săi numărul corect de licențe pentru operarea în apele britanice, Parisul amenințând că va impune măsuri țintite începând de marți, inclusiv prin înăsprirea controalelor camioanelor care circulă între cele două țări.

Londra a răspuns că emite licențe vaselor care pot dovedi că au pescuit anterior în apele britanice.

Disputa s-a intensificat săptămâna trecută când partea franceză a sechestrat o barcă britanică, Cornelis Gert Jan, în apele franceze de lângă portul le Havre, spunând că nu avea licențele necesare, deși proprietarul vasului susține că deținea documentele potrivite.

”Partea franceză a făcut amenințări absolut iraționale, inclusiv la adresa Insulelor Canalului și a industriei pescuitului și trebuie să retragă acele amenințări, în caz contrar vom folosi mecanismele din acordul comercial cu UE pentru a lua măsuri”, a declarat șefa diplomației britanice, Liz Truss.

”Francezii s-au comportat incorect. Nu e în cadrul termenilor acordului comercial. Iar dacă cineva se comportă încorect într-un acord comercial, poți să te îndrepți împotriva lor și să ceri măsuri compensatorii. Iar asta vom face dacă francezii nu dau înapoi”, a spus Truss.

Întrebată care este termenul până la care francezii să dea înapoi, Truss a răspuns: ”Problema trebuie rezolvată în următoarele 48 de ore”.

Exit mobile version