Acasă Actualitate „Copilul lui Krakatoa”, vulcanul care face ravagii în Indonezia

„Copilul lui Krakatoa”, vulcanul care face ravagii în Indonezia

Vulcanul responsabil de declanşarea unui tsunami devastator care a lovit Indonezia în noaptea de sâmbătă spre duminică provocând moartea a cel puţin 222 persoane a fost „născut” de legendarul Krakatoa şi a ieşit din apă în urmă cu 90 de ani. Activitatea acestuia este urmărită îndeaproape de un deceniu, informează Agerpres, citând AFP.

Anak Krakatoa, care în indoneziană înseamnă „copilul” lui Krakatoa, a devenit deosebit de activ începând din luna iunie. El expulzează ocazional în atmosferă coloane de cenuşă ce pot atinge înălţimi considerabile. În luna octombrie, o ambarcaţiune turistică a fost la un pas de a fi lovită de fragmente de lavă incandescentă aruncate din crater.

Potrivit specialiştilor, Anak Krakatoa s-a format în jurul anului 1928 în caldeira vulcanică a Krakatoa, un vast bazin rezultat în urma unei erupţii ce provoacă afundarea vârfului unui vulcan. Krakatoa a cunoscut în anul 1883 un episod catastrofic.

Existenţa lui Anak Krakatoa a debutat în mediul submarin, iar în jurul anului 1928 craterul său a apărut la suprafaţa apei. El s-a transformat într-o mică insulă vulcanică, al cărei crater ajunge în prezent la o altitudine de 300 de metri deasupra nivelului mării.

De la naşterea sa, Anak Krakatoa se află într-o „stare semi perpetuă de activitate eruptivă” şi înregistrează erupţii la fiecare doi sau trei ani, a declarat pentru AFP vulcanologul Ray Cas de la Universitatea Monash din Australia.

Exit mobile version