Acasă Actualitate Piața neagră a țigaretelor a scăzut cu 2,7% față de noiembrie 2017

Piața neagră a țigaretelor a scăzut cu 2,7% față de noiembrie 2017

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut semnificativ în ianuarie 2018, cu 2,7 puncte procentuale faţă de noiembrie 2017, până la 15,6% din totalul consumului, potrivit unui studiu de profil, remis, duminică, AGERPRES.

Aceasta este cea mai importantă scădere înregistrată din martie 2016, iar ponderea se află uşor sub media anuală a comerţului ilegal din 2017, de 16%.

‘Diminuarea comerţului ilicit la nivel naţional se datorează scăderii în regiunile unde proponderent se comercializează cheap whites, sursă care în ianuarie a înregistrat o scădere semnificativă de 13,6 p.p. până la 50,2%, din totalul pieţei negre. Astfel, cea mai importantă scădere se înregistrează în zona de vest, cu 14,5 p.p., faţă de noiembrie 2017, până la 17,7% şi sud-vest, de 11,6 p.p., până la 14%”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research, compania care a realizat studiu.

El a arătat că, în continuare, nord-est rămâne şi în ianuarie regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o pondere de 37,6% şi evoluţie relativ constantă şi prin prisma faptului că Moldova, ca sursă de provenienţă a comerţului ilicit a înregistrat o creştere semnificativă de 15,4 p.p. în plus faţă de noiembrie, până la 32,3%. Celelalte surse de provenienţă au rămas în ianuarie cu ponderi relativ constante.

La rândul său, Ileana Dumitru, director în cadrul British American Tobaco, a susţinut că peste patru miliarde de ţigarete au fost vândute anul trecut pe piaţa neagră din România.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version