Acasă Actualitate Sunt în curs de cercetare 137 de infracțiuni privind coruperea alegătorului și...

Sunt în curs de cercetare 137 de infracțiuni privind coruperea alegătorului și 20 pentru fraudă la vot

www.unitischimbam.ro

Polițiștii cercetează 137 de infracțiuni privind coruperea alegătorului și 20 pentru fraudă la vot, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constatate la alegerile locale din acest an, potrivit unui comunicat al IGPR remis luni Agerpres.
Din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani, iar prezența activă a polițiștilor a făcut ca, în ziua procesului electoral, la nivel național, să nu fie înregistrat niciun eveniment deosebit. IGPR precizează că desfășurarea în siguranță a procesului electoral s-a datorat și cetățenilor, care au înțeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă.
Conform comunicatului, polițiștii din întreaga țară desfășoară activități de cercetare cu privire la 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot.
De asemenea, polițiștii au constatat 823 de fapte de natură contravențională, dintre care cele mai multe privind continuarea propagandei electorale, comercializarea, distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice ori fotografierea sau filmarea, prin orice mijloace, a buletinelor de vot. De exemplu, în localitatea Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot în forma tentativei după ce doi alegători au primit câte două buletine pentru alegerea primarului. Unul dintre alegători a aplicat ștampila „Votat” pe ambele buletine de vot, însă acestea nu au fost introduse în urnă.
Totodată, ofițerii de poliție din București au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de instigare la fraudă pe numele unei persoane care este membru al unei secții de votare. „Aceasta a înmânat unui alegător două buletine de vot în plus față de cele prevăzute de lege. Alegătorul este cercetat pentru infracțiunea de fraudă la vot”, precizează IGPR.
Tot pentru fraudă la vot este cercetat un membru al unei secții din Bistrița-Năsăud, care a votat în cadrul secției fără a avea acest drept, întrucât locuiește în altă unitate administrativ-teritorială.

Exit mobile version