Acasă Actualitate Tsipras: Grecia şi creditorii internaţionali se apropie de un acord de asistenţă...

Tsipras: Grecia şi creditorii internaţionali se apropie de un acord de asistenţă financiară

Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat că Grecia se apropie de ajungerea la un acord cu creditorii internaţionali pe tema unui nou plan de asistenţă financiară, informează Mediafax.ro. „Suntem în ultima etapă a procedurilor pentru ajungerea la un acord cu instituţiile internaţionale”, a declarat Tsipras, citat de Reuters. „În pofida dificultăţilor cu care ne confruntăm, sperăm că acordul va pune capăt situaţiei de incertitudine privind viitorul Greciei în Zona Euro”, a spus premierul de extremă-stânga de la Atena.

Cele două părţi ar trebui să ajungă cel târziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenţă financiară, pentru a permite Guvernului de la Atena să ramburseze Băncii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligaţiuni care vor expira. „Negocierile se vor încheia săptămâna aceasta”, a declarat ieri ministrul grec al Finanţelor, Euclide Tsakalotos, după o nouă reuniune cu reprezentanţii Grupului Bruxelles (format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional). La discuţii sunt prezenţi şi oficiali responsabili de Mecanismul European de Stabilitate (MES) – fondul special de asistenţă al zonei euro. „Există mici divergenţe. Nu cred că vor fi probleme în privinţa privatizărilor. Discuţiile au avansat mai mult decât mă aşteptam”, a spus Euclide Tsakalotos.

Olga Gerovassili, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, a declarat că redactarea acordului privind noul plan de asistenţă financiară va începe astăzi. Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a apreciat că este posibilă ajungerea la un acord până la sfârşitul lunii august, chiar dacă este „un obiectiv ambiţios”.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version