Acasă Actualitate Noi cum ieșim de aici?

Noi cum ieșim de aici?

Proprietarii din cvartalul de blocuri „Femina“ din Craiova spun că au ajuns să fie blocați în parcarea condominiilor de când au început lucrările la Centrul Istoric. Intrarea dinspre strada Olteț este blocată, iar cea prin pasajul dinspre strada A.I. Cuza prezintă un pericol iminent, pentru că se trece cu mașinile peste conductele de utilități și mai ales peste cablurile de la un transformator CEZ, iar distribuitorul i-a avertizat pe proprietari să sisteze circulația pe aici.

Proprietarii celor 150 de apartamente din cvartalul de blocuri „Femina“ spun că lucrările de la Centrul Istoric din Craiova le fac dificilă intrarea în parcarea și curtea interioară a imobilelor. De accesul pompierilor, mașinilor de salubritate, ambulanțelor sau altor autovehicule cu tonaj mai mare nici nu poate fi vorba. Intrarea riveranilor cu mașina în parcare se făcea până la începerea lucrărilor de pe strada Olteț, prin curtea interioară a unei proprietăți private, și mai rar prin gangul dinspre strada A.I. Cuza. De câteva luni, intrarea dinspre strada Olteț nu mai este accesibilă decât la pas, pentru că aici se fac lucrări de amenajare a zonei. Pe viitor, strada, inclusă în Centrul Istoric al orașului, va fi exclusiv pietonală, iar de circulație rutieră nici nu mai poate fi vorba. Din această cauză, proprietarii, dar și deținătorii spațiilor comerciale de pe strada A.I. Cuza, de la Casa Albă până la fosta cofetărie Femina, ajung în parcarea din spatele blocurilor prin pasajul din dreptul semafoarelor. „Noi, proprietarii de la aceste blocuri, avem două căi de acces către curtea interioară a blocurilor, de pe strada A.I. Cuza, prin gang, și de pe strada Olteț, printr-o curte interioară. Pe aici veneau și mașinile de la Salubritate, și cei mai mulți dintre riverani. De când au început lucrările de pavare pe Olteț, nu mai poți trece decât pe jos. Cei mai mulți folosesc acum intrarea de pe strada A.I. Cuza, dar aici este o mare problemă. În primul rând, se trece prin acest pasaj, unde, în pământ, se găsesc toate instalațiile blocurilor și altor imobile, curent, gaze, apă, ele sunt acoperite cu niște capace care se pot prăbuși în orice moment. Pe viitor va fi și mai rău dacă nu facem ceva“, a spus Ana Pătru, proprietar.

Pericol iminent

Locatarii au fost avertizați și de SC CEZ Distribuție să nu mai tranziteze acest pasaj, fiindcă trec pestre trapele de acces ale transformatorului amplasat sub tronsonul scării C1/2 al blocului 150 apartamente Femina. „Într-adevăr, avem probleme cu accesul și ieșirea din parcarea blocului, aflată în interiorul acestui cvartal de blocuri și alte proprietăți private. Lucrările de pe strada Olteț ne-au blocat calea de acces de aici, intrăm acum prin gangul dinspre A.I. Cuza. Numai că aici sunt mari probleme, chiar la intrare într-un canal se găsesc toate utilitățile blocurilor și ale altor proprietăți, cum ar fi Creșa nr. 1. Aici sunt conductele de gaze, sunt conductele de apă caldă și rece, sunt cablurile de la transformatorul CEZ. Aceștia ne-au avertizat că este periculos să trecem peste aceste trape de la gurile de vizitare, pentru că se pot prăbuși în orice moment. Este un pericol iminent. Noi am mai avut incidente de acest fel, mașini scufundate în acest canal, adânc de trei metri. Am avut probleme și cu un incendiu. De când se lucrează în centru, și cei de la Salubritate ne-au schimbat tomberoanele, ne-au adus pubele pe care le cară angajații lor în stradă, până la mașină. Este greu pentru noi, nu putem să ne aducem o mobilă, un frigider, o mașină de spălat. Trebuie să le aduci din stradă până la scară pe brațe și aici stau multe persoane vârstnice. Nu știm ce se va întâmpla pe viitor dacă nu mai avem nevoie cu mașinile pe strada Olteț“, a explicat Dumitru Dincă, proprietar și totodată președintele Asociației de proprietari 150 apartamente „Femina“.
Unii dintre proprietari sunt revoltați că lucrările din Centrul Istoric îi afectează și pe ei. „De când cu lucrările astea, s-a încurcat tot, pe acolo nu poți intra, pe aici e dificil. Mai vin și din afară și parchează aici. Să se pună o barieră. Eu vreau să aduc o mobilă, cum ajung cu ea? În plus, ieșirea dinspre gang și intrarea încalcă toate regulile de circulație. Ieși pe trecerea de pietoni, care mai este și semaforizată. Dar nu ai de ales. Noi cum ieșim de aici?“, s-a plâns o proprietară. Problemele nu se opresc aici și nu sunt de scurtă durată, fiindcă zona centrală va deveni una pietonală, iar accesul autoturismelor va fi interzis, cel puțin pe strada Olteț.
Totuși constructorii dau asigurări că lucrurile se vor rezolva: „Pentru riverani nu va fi o problemă, ei vor avea acces către parcări prin bolarzi retractabili (piloni care vor putea fi activați prin telecomandă astfel încât să se permită accesul în zonă). Cunosc problema celor de la «Femina», prin acel gang nu se poate intra cu mașini de tonaj mare. Dar asociația de proprietari, eventual și cu intervenția primăriei, poate să găsească o soluție, se poate pune o barieră. Cu siguranță, se va găsi o soluție pentru cetățenii de aici”, este de părere Victor Golfiță, șef șantier din partea Recon.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version