Acasă Actualitate Ochii au propriul simţ olfactiv

Ochii au propriul simţ olfactiv

Un grup de savanţi din Canada, între care se numără şi românca Simona Mănescu, au descoperit că oamenii percep în mod diferit mirosul alimentelor şi al unor obiecte, dacă acestea sunt asociate cu unele cuvinte ce au conotaţii pozitive sau negative din punct de vedere olfactiv, informează Mediafax. Oamenii de ştiinţă au recrutat pentru un studiu 50 de participanţi care au fost rugaţi să miroasă ulei esenţial de pin, geraniol, chimion, precum şi brânză parmezan. Fiecare lucru mirosit a fost însoţit aleatoriu de anumite expresii ce descriau un miros, precum „ace de pin“ sau „solvent vechi“, proiectate pe monitorul unui computer. Geraniolul a fost însoţit de eticheta „flori proaspete“ sau „parfum ieftin“, iar brânza parmezan a fost însoţită fie de cuvântul „brânză“, fie de expresia „vomă uscată“. Participanţii la studiu au caracterizat cele patru lucruri mirosite cu conotaţii pozitive când acestea au fost însoţite de etichetări pozitive, însă aceleaşi mirosuri au fost considerate neplăcute şi necomestibile când au fost asociate cu etichetări negative.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version