Acasă Actualitate Insula Şimian are şanse să devină o perlă a turismului

Insula Şimian are şanse să devină o perlă a turismului

Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Mehedinţi a semnat un contract cu finanţare europeană de peste o jumătate milion de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru insula Şimian. Este vorba despre proiectul „Studiu de fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru îmbunătăţirea infrastructurii turistice din zona insulei Şimian“, ce urmează să fie implementat pe o perioadă de 16 luni, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Parteneri în acest proiect sunt Consiliul Judeţean Mehedinţi şi municipalitatea Dimovo, districtul Vidin, Bulgaria, iar valoarea totală a proiectului este de 522.000 de euro.
Prin acest proiect se urmăreşte susţinerea dezvoltării infrastructurii şi facilităţilor turistice în insula Şimian – un produs turistic transfrontalier, punerea în valoare a moştenirii culturale şi a resurselor naturale cu potenţial turistic în insula Şimian şi promovarea comună a potenţialului turistic al Insulei Şimian, ca destinaţie turistică româno-bulgară atractivă.
După finalizarea proiectului, fiecare ţară ar avea un stand cu produse tradiţionale, pentru ca turiştii să aibă de unde alege, potrivit unui proiect schiţat în 2009 de fosta conducere a Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi. În 2009, acesta a hotărât realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a construi apoi sistemul de drumuri, canalizarea și alimentarea cu apă şi electricitate pe insulă.
Studiul de fezabilitate va fi realizat cu bani europeni, la CJ Mehedinţi fiind semnat, zilele trecute, contractul de finanţare pentru proiect. După finalizarea studiului de fezabilitate, urmează proiectul propriu-zis, iar planurile sunt dintre cele mai spectaculoase. Totul depinde însă de actualii reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mehedinţi, dacă vor reuşi să găsească şi sursele de finanţare necesare pentru ca insula Şimian să devină un loc important pe harta turismului din România.
După o primă estimare, proiectul se ridică la peste 100 de milioane de euro. Pe insulă ar urma să se construiască hoteluri, cinematografe, restaurante, spaţii pentru camping şi o piaţă pentru spectacole în aer liber. De asemenea, autorităţile îşi propun şi amenajarea unei plaje, precum şi înfiinţarea unui centru de cercetări dunărene.
În anul 1968, înainte de construcţia lacului de acumulare Porţile de Fier, obiectivele turistice de pe insula Ada Kaleh au fost mutate pe insula Şimian, obiective aflate şi astăzi pe teritoriul insulei, însă într-o stare avansată de degradare.
Încă din deceniul patru al secolului trecut, cercetările arheologice au demonstrat că insula Şimian a fost locuită începând din Neolitic, continuând cu epoca bronzului. Au fost, de asemenea, descoperite mărturii ale civilizaţiilor geto-dacice şi romane. Unicitatea insulei Şimian este dată şi de monumentele strămutate de pe insula Ada-Kaleh.  
Insula Şimian, cu tot patrimoniul ei unic în Europa, rămâne inaccesibilă atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru turişti, din cauza lipsei mijloacelor de transport. Vizitarea insulei Şimian se poate face în prezent numai pe apă, necesitând transport nautic.

Exit mobile version