Acasă Actualitate Vişan în pom, Oprea pe stâlp sau invers

Vişan în pom, Oprea pe stâlp sau invers

Toată partea de sud a judeţului Dolj era împânzită cu afişe electorale lipite care pe stâlpi, care pe pomi, care pe porţi sau pe orice ar fi putut sprijini chipul unui candidat

Scrutinul a debutat ceva mai greu în judeţul Dolj. Speriaţi de frig, vânt şi ninsoare, destul de puţini alegători s-au prezentat la urne dis-de-dimineaţă.

Băileşti: „De la piaţă trec la vot“

Băileştiul era „tapetat“ cu afişe electorale în locuri nu tocmai legale. Spre exemplu, USL-iștii preferaseră să lipească afişele cu Mario Oprea în special pe stâlpii de electricitate, în timp ce PP-DD-iştii preferaseră să afişeze fețele lui Gelu Vişan şi a colegei sale, Lili Schutz, direct pe copaci.
La Secţia de votare nr. 172 Băileşti din Şcoala gimnazială nr. 5 votaseră până la ora 10.30 doar 83 din cei 1.120 de alegători – ceva mai slab decât la alegerile locale, după cum spuneau membrii secţiei de votare. Cu adevărat surprinzător aici e, însă, faptul că primul votant n-a fost vreun pensionar, ci un… tânăr de 24 de ani – Daniel Boabă!
„De vină e, probabil, frigul, plus că este şi zi de târg, iar oamenii s-au dus întâi acolo, la cumpărături“, a explicat Daniela Dan, preşedinta biroului electoral al secţiei de votare.
În târgul din Băileşti, mulţi oameni îşi făceau cumpărăturile. Un vânzător a mărturisit că urma să voteze de abia seara, când ajungea acasă, la Târgovişte, iar o doamnă de 62 de ani, ce răscolea într-un morman de haine, a atras atenţia: „De la piaţă trec la vot. Am buletinul, sunt pregătită“. La fel şi un bătrân, ce se îndrepta liniştit către ieşire. Tot în târg, trei domni, proaspăt veniţi de la vot, tocmai începeau să povestească: „Şi la referendum am fost. Ca la americani trebuie făcut; la americani nu merge cu periuţa, cu lugu-lugu“. Săptămânile trecute, ziceau ei, un staff de campanie se plimba din poartă-n poartă, promovând candidatul susţinut de mai-marii localităţii. „Ne-au dat umbrele şi plase. Credem că au fost mai mult de zece lei“, au declarat cei trei.
Acelaşi debut timid s-a înregistrat şi la Secţia de votare nr. 174 din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti. Şi aici, până la 10.30 votaseră 125 din 1.055 de persoane înscrise pe listele electorale permanente. Printre aceştia se numărase şi Marin Gogea, care s-a grăbit să-şi exprime dreptul la vot încă de dimineaţă, în ciuda celor 85 de ani ai săi.

Transportatori de rude la Galiciuica

Dacă în secţiile din Băileşti era destul de cald, nu la fel stăteau treburile în Secţia nr. 345, situată în Căminul Cultural din Galiciuica. Soba cu lemne, chiar şi ajutată de un radiator electric, nu făcea faţă temperaturii scăzute din incinta secţiei. Aflau asta şi alegătorii, care veneau într-un ritm constant – 170 din cei 1.173 de înscrişi pe listele permanente votând până la 11.30.
Cum era de aşteptat, bătrânii fuseseră aici cei mai conştiincioşi. Poate şi pentru faptul că trei maşini – un Opel, o Dacie şi un Fiat – îi tot aduceau la secţia de votare… „Au venit cu nişte rude“, a explicat preşedintele secţiei de votare după ce s-a interesat ce-i cu aceşti şoferi binevoitori. Şi probabil că avea dreptate, că doar la ţară cam toţi sătenii se înrudesc într-o anumită măsură… Cât de „rude“ erau însă aceşti şoferi cu cei pe care îi aduseseră să voteze s-a văzut în momentul în care au sosit poliţiştii. Instantaneu, maşinile cu pricina au dispărut din faţa secţiei de votare, şoferii lor arătându-se dintr-o dată foarte grăbiţi.
În faţa secţiei din Galiciuica, un cetăţean şi un poliţist discutau: „Votez şi acum, şi la anu’, şi la celălalt“. Poliţistul l-a felicitat: „Foarte bine, că au copiii nevoie de dumneavoastră!“, după care a venit şi a curăţat uliţa de toate maşinile din faţa secţiei. Nici maşina presei nu a scăpat şi a fost mutată mai în faţă.
În această comună a fost solicitată urna mobilă doar pentru două persoane. În schimb, au fost oameni în vârstă care au venit personal să-şi exercite dreptul de vot. Printre aceştia se numărau Constantin Talpoş şi Alexandru Pătra, ambii în vârstă de 90 de ani.

Calafat: „Ne alegem înăuntru pe cine votăm“

În Calafat, lupta electorală se anunţa destul de aprigă. Că doar se înfruntau aici Marcel Marcea, Mario Oprea şi Lili Schutz!
Procentul celor care votaseră se apropia de 20% în jurul orei 12.30. Spre exemplu, la Secţia nr. 188 amenajată la Şcoala nr.1 votaseră 323 din cei 1.710 cetăţeni aflaţi pe liste. Secţia era demnă de luată ca model, datorită interesului pe care şi-l dădeau membrii biroului electoral. La intrare fuseseră afişate buletinele de vot, astfel încât votanţii să poată afla cum arată şi ce conţin acestea.
Aici, la oraş, votanţii nu proveneau doar din rândul celor de vârsta a treia. Familii întregi – cu mic, cu mare – ieşiseră să meargă la urne. Lumea părea nerăbdătoare să ajungă în secţiile de votare. Era foarte frig şi nu prea aveau poftă de vorbit. „Nu ştim, ne alegem înăuntru cu cine votăm!“, a spus o doamnă roşcată, însoţită de mamă şi fiică. Afişele din faţa secţiei erau rupte, dar tronau pe stâlpii din intersecţia apropiată.
„Au fost câteva afişe lipite chiar în faţa secţiei de votare, dar am dat telefoane şi a venit cineva să le dea jos, astfel că pe la ora 8.00 fuseseră deja luate aceste materiale electorale“, a explicat preşedinta biroului electoral al secţiei.
Un procent asemănător de votanţi se înregistra la Secţia nr. 192 din Şcoala nr.2 Calafat. Pe listele electorale erau înscrişi aici 1.711 cetăţeni, din care peste 300 votaseră până la 12.30. Şi aici se văzuse atenţia celor din biroul electoral al secţiei, în sensul că mai multe afişe ale liberalului Mario Oprea fuseseră îndepărtate de pe pomii din faţa secţiei. Mai rămăseseră, însă, câteva, pe peretele unei copertine situate la câţiva metri distanţă, nu însă chiar în dreptul secţiei de votare.
„Am avut o singură solicitare de urnă mobilă, din partea unei persoane internate în Spitalul Municipal Calafat, dar care domiciliază pe raza secţiei noastre. O să mergem la ea cu urna mobilă mai spre după-amiază“, a explicat preşedintele secţiei, Valerian Ţîrdă.

Galicea: „Vin maşini, lasă doi-trei, ia doi-trei“

În Galicea Mare, aproape toţi stâlpii erau „tapetaţi“ cu afişe electorale. Chipul lui Daniel Iane şi, mai ales, cel al lui Gelu Vişan fluturau pe stâlpii de electricitate, de multe ori jumulite de furia vântului, căruia nu i-a păsat de culoarea politică a candidaţilor.
La doi paşi de secţia de votare, există un magazin ce comercializează băuturi alcoolice. Deşi locul funcţionează în regim de autoservire, vânzătoarea a dat asigurări că angajaţii nu vând alcool celor ce doresc să cumpere.
Toate cele trei secţii de vot din localitate erau găzduite de grădiniţa din comună. La Secţia nr. 342 votaseră, până la 13.30, 230 din cei 1.248 de cetăţeni înscrişi pe liste. Primul alegător a fost aici o femeie care se grăbea să meargă către cimitir, la tămâiat. La Secţia nr. 343 votaseră 170 din 1.100 de persoane de pe lista permanentă, primul fiind Florel Hau, de 60 de ani, iar la Secţia nr. 344 îşi exprimaseră dreptul de vot 261 din cei 1.279 de cetăţeni înscrişi pe listele electorale.
Majoritatea votanţilor din comună veniseră însă la urne abia după ora 11.00, atunci când au început să plece comercianţii din târgul comunal. Chiar şi aşa, potrivit preşedinţilor celor trei secţii de votare, mai mult de trei sferturi din votanţi erau persoane în vârstă, prea puţini tineri trecând pe la urne.
Vizavi de secţie, doi bărbaţi stăteau de vorbă. „Am venit de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni. E un vot ca să fie vot, o măgărie. Votai cum se votează“, a spus unul dintre ei. În jur, maşinile veneau, opreau, lăsau oamenii la secţie şi plecau. „Vin maşini, lasă doi-trei, ia doi-trei“, a completat acelaşi, sugerând un oarecare turism electoral.
În Galicea solicitaseră urna mobilă 27 de persoane. Două maşini – purtând în ele urnele mobile ale crelor trei secţii de votare, reprezentanţii secţiilor, dar şi poliţişti – au plecat după prânz să bată în lung şi-n lat comuna în căutarea celor nedeplasabili care ţineau morţiş să voteze.

Perişor: solicitări de urnă mobilă scrise de aceeaşi mână

În comuna Perişor, şi aceste alegeri au lăsat loc de îndoială, din pricina bănuielii că primăriţa şi soţul acesteia i-ar fi transportat pe simpatizanţii USL la şi de la secţiile de votare. Oficial, însă, o asemenea activitate n-a fost confirmată de autorităţi. Partizanatul pro-USL al autorităţilor era, însă, evident, chiar şi pentru un simplu trecător, care ar fi observat afişe electorale ale USL care stăteau bine-merci pe stâlpii în faţa secţiei de votare, fără să se sinchisească cineva de această ilegalitate.
La Secţia de votare nr. 423 din această comună fuseseră înscrişi pe listele permanente 1.242 de cetăţeni, din care 319 votaseră până la ora 14.00. Şi aici, cam 90% dintre votanţi erau oameni în vârstă.
Urna mobilă a fost solicitată aici de zece persoane, însă, cum toate cele zece cereri erau în mod vădit scrise de aceeaşi mână şi aveau ataşate adeverinţe medicale emise de acelaşi medic, reprezentantul ARD a făcut o întâmpinare către preşedinta secţiei de votare, punând la îndoială validitatea acestor solicitări de urnă mobilă.
Şi de această dată, zeci de persoane care aveau viză de flotant în Perişor au încercat să voteze. Acum, însă, n-au mai reuşit, cum s-a întâmplat la alegerile locale, toţi fiind refuzaţi şi explicându-li-se că nu pot vota decât în localitatea de domiciliu.

Podari: propagandă electorală în faţa secţiei de votare

În Podari, cunoscut fief al pesediștilor, autorităţile locale au făcut ce au vrut, fără să le pese vreun pic de respectarea legislaţiei electorale. Aşa se face că exact în faţa secţiei de votare de la poarta şcolii din localitate trona un imens banner pe care scria „Votează Valeriu Zgonea – deputat, Mircea Geoană – senator“. Alegătorii treceau chiar pe sub acest banner pentru a intra în Secţia de votare nr. 438, iar asta se întâmpla chiar sub nasul poliţistei care stătea la intrarea în şcoală, și care veghea, „chipurile“ la respectarea legii.
Nici preşedinta Secţiei 438, Leontina Păsărelu, nu se sinchisea de acest banner. Ori poate că nu dorea să-i pese… „Nu ne-a sesizat nimeni în această privinţă şi, până la urmă, nu e treaba noastră“, a explicat ea când a fost întrebată de publicitatea electorală făcută chiar în faţa secţiei, în ziua scrutinului.
Până la ora 15.00, în această secţie introduseseră buletinele de vot în urne 385 din cei 1.825 de cetăţeni înscrişi pe listele permanente. Nu se înregistrase aici nici o solicitare de urnă mobilă. „Merge bine, fără incidente. Poate o să vină mai mulţi la vot mai pe seară“, a declarat preşedinta Păsărelu.

Exit mobile version