Acasă Actualitate Subsolurile blocurilor, lăsate la 220 V

Subsolurile blocurilor, lăsate la 220 V

Furturile de transformatoare din scările blocurilor au devenit un fenomen în Craiova. Zeci de imobile din cartierele oraşului sunt prădate de hoţii care vânează transformatoarele de energie electrică de la 220 V la 240 V folosite pentru curentul electric din subsolurile blocurilor. Astfel de furturi s-au întâmplat în blocul C8 din Craioviţa Nouă, blocurile C1 şi C3 din George Enescu, la Asociaţia S7 din Craioviţa Nouă, Asociaţia 12 Brazda lui Novac, Asociaţiile 14, 15 şi 16 din cartierul Calea Bucureşti, Asociația 21 Gorunului, şi exemplele pot continua. Rămân fără transformatoare mai ales blocurile în care proprietarii sau reprezentanţii acestora nu se interesează să-şi asigure firida în care se găseşte tabloul electric ce deserveşte întregul imobil, dar şi transformatorul în cauză. Chiar şi în cazul proprietarilor vigilenţi, hoţii de astfel de componente electrice nu se dau bătuţi cu una cu două. „În blocul nostru s-a furat în repetate rânduri. Şi lacătul cu care asiguram acea firidă era distrus. În urma sesizărilor făcute la poliţie, în cazul nostru s-a depistat că hoţul era chiar dintre proprietari şi, în plus, el se oferea să ni-l vândă ulterior. Un astfel de transformator costă între 100 şi 500 de lei. Cei care le iau pentru asta le iau, să le revândă sau pentru componentele din cupru pe care le conţine un astfel de transformator“, a declarat Niki Stanciu, preşedintele Asociaţiei de proprietari S7 din Craioviţa Nouă.

Proprietarii, buni
de plată

Într-o situaţie asemănătoare s-au aflat şi proprietarii din Asociaţia 12 Brazda lui Novac, care trebuie să plătească pagubele provocate de hoți. „Iniţial nici nu am ştiut că a fost furat, dar un vecin a avut nevoie nu ştiu ce să facă în boxă şi abia atunci ne-am dat seama. Noi avem interfon, dar tot intră. Am anunţat poliţia, dar am înţeles că tot noi trebuie să plătim“, a spus un locatar din asociaţie.
Angelica Barbu, Responsabil PR Regional CEZ România, ne-a declarat că: „Transformatoarele la care faceţi referire asigură iluminatul la subsolul blocurilor. CEZ Distribuţie nu a primit sesizări pe această temă, întrucât aceste transformatoare fac parte din instalaţia de utilizare a asociaţiilor (după contorul din casa scării). Subliniem că transformatoarele în discuţie nu se află în administrarea companiei, ci a consumatorilor (asociaţiile de proprietari)“.
În schimb, reprezentanţii poliţiei au precizat că este destul de greu pentru ei să adune date despre astfel de furturi pe raza celor şase secţii de poliţie din Craiova.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version