Acasă Actualitate Uscătoria, monedă de schimb pentru îmbunătăţirea blocului

Uscătoria, monedă de schimb pentru îmbunătăţirea blocului

Blocurile care deţin uscătorii spaţioase sau alte spaţii comune ce pot fi înstrăinate pot face bani din vânzarea acestora. Este o metodă prin care locatarii dintr-un bloc obţin sume însemnate de bani, cu care să-şi modernizeze condominiul sau să construiască acoperiş respectivului imobil. Condiţia primordială este ca proprietarii să îşi dea acordul. Nu de puţine ori, în cazul acestor vânzări, reprezentanţii asociaţiilor joacă un rol important, obligându-i pe unii dintre proprietari, prin tot felul de tertipuri, să-şi dea acordul. Paşii care trebuie urmaţi în astfel de vânzări par anevoioşi, dar nu sunt greu de realizat. În primul rând, este necesar acordul scris al proprietarilor din bloc că sunt de acord să cedeze dreptul lor asupra uscătoriei. Aici sunt valabile prevederile Legii nr. 170/2010: „Încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat, cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor. (4) În cazul prevăzut la alin. (3), devin aplicabile dispoziţiile privitoare la coproprietatea obşnuită şi temporară. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza dacă există o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor. (5) În cazurile prevăzute la alin. (3) şi (4), coproprietarii care nu au votat ori, după caz, s-au opus la înstrăinare sau ipotecare au dreptul la o despăgubire justă, stabilită pe cale convenţională ori, în caz de neînţelegere, pe cale judecătorească“.
Acordul va fi avizat de asociaţia de proprietari, iar toţi aceşti proprietari trebuie să se prezinte în faţa unui notar. Este şi partea cea mai dificilă, câteva zeci de persoane trebuind să meargă la un birou notarial. „Pentru încheierea tranzacţiei, proprietarii au obligaţia, prevăzută în lege, să se prezinte în faţa notarului public pentru ca încheierea contractului să fie perfect valabilă. Sau pot să dea procură unei singure persoane să se ocupe de tranzacţionare, dar şi aceasta este autentificată, bineînţeles în faţa unui notar. Prin urmare, în aceste cazuri pot să vină în faţa notarului public şi 20, şi 50 de persoane, în calitatea lor de proprietari“, a precizat Gheorghe Ciovică, notar public.
După ce notarul va întocmi actul de cumpărare cu toţi coproprietarii care acceptă să vândă, actul va fi înaintat la Cartea funciară pentru intabularea dreptului noului proprietar. Bineînţeles, la notar trebuie să fie dusă şi documentaţia cadastrală pentru această uscătorie, acte întocmite de către o persoană autorizată în domeniu, un cadastrist.
Biroul de carte funciară va emite încheierea de intabulare şi un extras de informare. „La noi nu este necesar să se prezinte toţi proprietarii. Acest lucru se întâmplă în faţa notarului sau în faţa cadastristului. La noi ajunge documentaţia, în ultimă fază. Există astfel de vânzări în Craiova, spre exemplu uscătoria din blocul D3, scara 1, de pe strada Amaradia sau cea din blocul D1, scara 2, George Enescu. Astfel de tranzacţii sunt reglementate de Legea nr. 114/1996 şi mai multe ordine ale ANCPI“, a declarat Veronica Popescu, reprezentanta OCPI Dolj.
Cu toate aceste acte, cumpărătorul se prezintă la primărie, Serviciul urbanism, şi solicită un certificat de urbanism în vederea emiterii autorizaţiei de construire, dacă are loc o extindere a apartamentului.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version